Публикация

Припаднало навън дете – проверете първо за понижена кръвна захар

Припаднало навън дете – проверете първо за понижена кръвна захар

Децата с диабет трябва да посещават ендокринолог веднъж месечно, но много от тях не го правят. Това обяви по време на пресконференция днес проф. Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология. Тя каза, че обикновено след първоначалната диагностика, когато се установи наличие на диабет, родителите занемаряват неговото проследяване. Така се стига до силно повишаване или намаляване на кръвната захар при децата, което създава рискове от сериозни усложнения и ранна смърт.

 

Проф. Константинова обясни, че основната цел при лечението на захарния диабет е постигането на стойности, които са близки до тези при хората без това заболяване. Кръвната захар трябва да се измерва регулярно. За

добър гликемичен контрол при децата с хипергликемия,

нейните стойности на гладно трябва да са под 7.2 ммол/л. Ако тя е измерена час или два след хранене – 10 ммол/л.

 

Необходимо е да се измерва също така и стойността на гликирания хемоглобин, който не бива да е над 7%. Други важни показатели на добрия контрол са стойностите на липидите, кръвното налягане и телесното тегло. Прицелните нива на хоелстерола при хората със захарен диабет са под 4.8 ммол/л, а на кръвното налагане – под 130 на 80 mmHg.

 

Проф. Константинова каза, че причините за повишена кръвна захар при децата може да се дължат на най-разнообразни фактори, което затруднява контрола. Основно тя може да се дължи на пропусната или неправилно изчислена доза инсулин. Значително влияние оказват промени в диетата, извършване на по-малко физически упражнения от обикновено, различни инфекции, менструалният цикъл при по-големите момичета, негативното въздействие на стреса.

 

Доц. Радка Славова, специалист по детска ендокринология, каза, че подобно е и положението при малките пациенти с хипогликемия. При тях големите нива на понижената кръвна захар може да се дължат на предозиране на инсулина, пропуснато хранене, недостатъчна консумация на въглехидрати и др.

 

По думите на специалиста хипогликемията е сериозно животозастрашаващо състояние. Тя настъпва при понижаване на кръвната захар под 3,5 ммол/л и се характеризира с редица симптоми, като:

  • Объркване;
  • Треперене;
  • Потене;
  • Повишена сърдечна честота;
  • Трудности с концентрацията и речта;

Според доц. Славова това е една от най-честите причини за припадъци при децата. Ако това се случи накъде навън, първото нещо, за което трябва да се провери, е дали детето страда от понижена кръвна захар. Тя препоръча

да се пребъркат неговите джобове,

за да се види дали не носи нещо сладко и по това да се ориентира дали става въпрос за хипогликемия.

 

Притеснението от настъпването на хипогликемия в семейства на хора с диабет е сериозен проблем за 64% от членовете им. Това каза проф. Михаил Боянов, който представи данни от международното проучване “Talk-Hypo”. Според 76% от участниците споделянето и говоренето на тази тема биха могли да подобрят състоянието на семействата. Специалистът добави, че за да има добър контрол върху това заболяване, е необходимо пациентите да спазват строга дисциплина на хранене и спорт. Техните близки могат да им помогнат много с тази мисия.

Коментари

Да, редно е да се говори както за хипогликемията, така и за хипер гликемията и как би следвало да реагират околните на тези състояния.  Идеята е да могат да ни спасят ако се наложи.В моето семейство съм имала няколко хипогликемични епизода с пред-припадъчно състояние и след като видях колко много се уплаши съпругът ми, се зарекох да не допускам хипо никога повече. Нарочно държа  захарта около 10-12 и се чувствам Ок. А мъжът ми се научи да разпознава симптомите на висока и ниска захар дори само като ме погледне или ми чуе гласа...Безпогрешен е  почти като глюкомер ;)  

Да ,редно е да се говори  за  всичко  свързано  със  захараният диабет. Обучението   е процес ,който  започва от откриването на болестта,   до  края на живота. Във всеки един  момент  на  болният  със захарен диабет ,могат  да  се яват  различни проблеми  свързани  с острите усложнения на заболяването/хипогликемия,хипергликемия,кетоацидоза/,така  че винаги  първо е обучението ,след това идва  диетата и   най-накрая контрола на лечението.Процесът изисква сътрудничество  от двете страни , постоянство и  добро  партньорство.Обучават се всички  в семейството  особено при  малките  деца.