Публикация

Уникална за Варна операция бе направена на жена с вродено ортопедично заболяване

Уникална за Варна операция бе направена на жена с вродено ортопедично заболяване

Световноизвестният професор Хайнц Рьотингер, българският топортопед проф. Пламен Кинов и доц. Мартин Бърнев оперираха 40-годишна камериерка с вродено заболяване на тазобедрената става. Интервенцията беше извършена успешно в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ “Света Анна – Варна”.

 

Увреждането е възпрепятствало работата ѝ, тъй като тя е камериерка. Това ще ѝ даде възможност максимално рано да се възстанови и да се върне към работата си,

 отбеляза проф. Кинов, който вече успешно прилага метода в клиниката по ортопедия и травматология към  УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ , София.

 

Вижте още: Методът на Рьотингер за ендопротезиране (ВИДЕО)

Предно-латералният достъп за ендопротезиране на тазобедрена става

познат и като “Подход на Рьотингер” е метод от ново поколение, създаден от проф. Хайнц Рьотингер. Става дума за минимално инвазивна оперативна техника, която се радва на широка популярност по целия свят. При този подход се оперира през малък разрез 8-10 см. За сравнение - при класическите операции обичайно разрезите са 15-20 см.  При класическите оперативни подходи при операция на тазобедрена става се налага хирургичното разделяне на мускулните влакна, докато при метода на Рьотингер специалното странично разполагане на пациента на операционната маса, както и специалното фиксиране на крака позволява да се използват естествените пролуки в мускулите и те да не се нараняват излишно.

 

МБАЛ “Света Анна” събра млади специалисти от града и региона, които да бъдат обучени на прилагането на техниката на проф. Рьотингер. Проф. Кинов изрази своята увереност, че младите му колеги бързо ще въведат новата хирургична техника, коригираща тазобедрени проблеми.

 

Коментари