Публикация

110 години Българско дружество по белодробни болести

110 години Българско дружество по белодробни болести

Международни авторитети в диагностиката и лечението на респираторни болести от България и чужбина се събират на Юбилейна научна среща в Старосел от 18 до 20 октомври 2019 г.


С нея Българското дружество по белодробни болести (БДББ) ще празнува 110 години от своето създаване. Форумът ще хвърли светлина както върху историята на едно от най-старите и уважавани научни сдружения в България, така и върху най-новите методи в лечението на ХОББ, астма и белодробен карцином.


Председателят на УС на БДББ доц. Владимир Ходжев споделя преди голямото събитие:

Годишнината е повод да се обърнем с уважение и благодарност назад към миналото на дружеството, към приноса на първооснователите, които в началото на ХХ век започват мащабна битка срещу туберкулозата в България. Припомняме си и огромната роля, която имаха за формирането на поколения пулмолози нашите учители в науката. Всички тези 110 години са били белязани от един стремеж – българските пулмолози да гледат все напред, към най-новите за своето време методи, към най-добрите възможни решения за пациентите, към постоянното усъвършенстване. Сега нашето поколение продължава този поглед напред с амбициозната обучителна програма на дружеството ни, която прави възможно директното научно общуване на нашите колеги с водещи международни авторитети в пулмологията. Така ще бъде и на нашата юбилейна среща в Старосел.

Почетни лекции на форума ще изнесат трима уважавани гости от чужбина

Проф. Питър Калвърли, експрезидент на Британското торакално общество, ще говори за хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ - за подходите при нейното лечение в медицина на миналото и на бъдещето.


Проф. Йоана Хоростовска от Института по туберкулоза и белодробни болести във Варшава ще представи изследването си за скрининг за белодробен карцином с нискодозова компютърна томография.


Проф. Сами Суиза, директор на Центъра по клинична епидемиология в института Lady Davis към Jewish General Hospital в Монреал и член на Кралското общество на Канада, ще изнесе лекция на тема: „Прецизна медицина и ХОББ: роля на инхалаторните кортикостероиди“.

Акцент в юбилейната сесия ще бъде историческият преглед на имена и събития, изиграли ключова роля за дружеството

на българските пулмолози през 110-годишния период на съществуване на организацията. На тях е посветена лекцията на доц. Добрин Паскалев.

 

Симпозиуми в рамките на научната среща ще имат водещи компании от фармацевтичната индустрия.

Паралелно с научната програма ще се проведе и изложение на новости във фармацевтиката

за лечение на белодробни болести.


В трите дни на срещата свои научни доклади ще представят чл.-кор. Стефан Костянов, проф. Доброслав Кюркчиев, проф. Даниела Петрова, проф. Галя Кирова, проф. Благой Маринов, доц. Владимир Ходжев, доц. Диана Петкова, доц. Явор Иванов, доц. Ваня Юрукова, доц. Росен Петков, д-р Венцислава Пенчева, д-р Евгени Меков, д-р Маргарита Строкова.

Пълната програма

на Юбилейната научна среща можете да откриете в сайта на БДББ - http://brsnet.bg/.

Коментари