Публикация

Как да подсилим детския имунитет през есента

Как да подсилим детския имунитет през есента

Интервю с д-р Лиляна Михайлова, педиатър, Хасково

Д-р Михайлова, напоследък много се говори за чревния микробиом. Бихте ли пояснили какво е неговото значение за човешкото здраве?

Чревният микробиом е ключов фактор за здравето на човека. Зад този термин стоят колонии от микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички, които обитават храносмилателния тракт.


Той изпълнява следните функции:

 

 • Имунна - чревната флора е основен имунен отговор и представлява 80% от имунните клетки в човешкия организъм.
 • Бариерна (протективна) – чревният микробиом (чревната флора) има „добри“ и „лоши“ бактерии. Пробиотичните бактерии не допускат патогенните микроорганизми да проявят своето действие.
 • Участва във ферментацията на несмлените полизахариди;
 • Има отношение към продукцията на микронутриенти като витамин К и биотин, към абсорбцията на йони, калций, магнезий, йод;
 • Подобрява чревния пасаж, участва в метаболизма на медикаментите.

Как да засилим имунитета на децата

Когато микробиомът е в добро състояние, това е предпоставка за предотвратяване на различни гастроинтестинални смущения, патологични и автоимунни състояния, инфекции, алергии. 

Преувеличено ли е твърдението, че всички болести на човека идват от червата?

Не. От състоянието на червата зависят и имунитетът, и метаболизмът – техният дисбаланс води до редица болести.

Вярно ли е, че при естествено раждане, както и при кърмене децата получават повече полезни микроорганизми, които са от съществено значение за по-нататъшното им развитие?

Правени са редица изследвания в тази насока. Доказано е, че родените чрез секцио деца, недоносените, както и тези, които не са кърмени имат по-малко бифидни бактерии в сравнение с останалите.

 

пробиотици, полезни бактерии при естествено раждане

Важно ли е да се поддържа баланс между „добрите“ и „лошите“ бактерии в организма?

Балансът е важно условие за добро здраве. При децата той се влияе от храната, а също и от някои инфекции, лекарства.

Какво може да го наруши?

Съотношението между „добрите“ и „лошите“ бактерии може да се наруши:

 

 • при употреба на антибиотици;
 • при заразяване с микроорганизми – вируси, бактерии, които причиняват запек, диария;
 • при химио- или лъчетерапия;
 • при алергични състояния;
 • от начина на хранене.

Храненето следва да е балансирано с правилните въглехидрати и белтъчини. Под правилни въглехидрати разбирам например пълнозърнести храни, овесени ядки, зеленчуци. Белтъчини има не само в млечните продукти, а и в месото, рибата, варивата и ядките. Детският имунитет има нужда от протеини, за да функционира пълноценно.

 

Хранене на детето за добър имунитет

 

Захарите, които се приемат, трябва да са растителни, в менюто е добре да се включват често храни, богати на фибри, каквито са овесените ядки и пресните плодове, зеленчуци.

Какви са начините за подобряване на чревната микрофлора? Освен правилно хранене, какво бихте препоръчали за децата в есенния сезон, когато циркулират повече вируси?

Едно от нещата, които наистина помагат при понижен имунитет, е пробиотик. Добре е той да се приема също когато детето отива на море, или се връща след дългата ваканция в класната стая. Тръгването на детска градина, на училище за малките е свързано със стрес, който отслабва защитните сили на организма.


Посещението им променя начина на хранене на детето. Вкъщи то се храни по един начин, но когато е на училище, може да си купува и други, не дотам здравословни храни. Там контактът с вирусите е по-голям.


Всичко това налага да му се даде пробиотик, който ще подобри храносмилането, ще покачи имунитета и детето ще бъде невъзприемчиво към вируси.

 

Подобряване на имунитета

Колко време да се приема пробиотик с цел профилактика?

Пробиотик с профилактична цел е добре да се дава 25 дни. В зависимост от здравословното състояние може да се направи пауза, а при наличие на симптоми, пак да се започне. Имам добър опит с Лакто 4 Кидс – това е пробиотик, създаден специално за деца, и много добра добавка към балансираното хранене. Той съдържа 2 млрд. живи бактерии от четирите най-важни за човешкото здраве пробиотични щама:

 

 • Lactobacillus rhamnosus;
 • Lactobacillus bulgaricus;
 • Lactobacillus acidophilus;
 • Streptococcus thermophilus.

Лакто 4 Кидс:

 

 • засилва имунитета;
 • възстановява нормалната стомашно-чревна флора;
 • подпомага усвояването на полезните съставки от храната – витамини, минерали и протеини;
 • не позволява развитието на патогенни бактерии;
 • влияе благотворно при диария и запек.

Лакто 4 кидс подобрява имунитета

 

Този пробиотик се съхранява в хладилник, което гарантира, че щамовете няма да загинат и ще изпълнят ролята си. Убедила съм се, че млечно-киселите бактерии в Лакто 4 Кидс са устойчиви и оцеляват, преминавайки силно киселинната среда в стомаха и достигайки успешно до червата, за където са предназначени.


Дозировка:

 

 • Деца под 1 година: по 1/2 капсула на ден с храна;
 • Деца от 1 до 6 години: по 1 капсула на ден с храна;
 • Деца от 6 до 12 години: по 1 - 2 капсули на ден с храна.

Освен превантивно, кога във вашата практика препоръчвате пробиотик?

На първо място пробиотик назначавам и при антибиотична терапия, за да възстанови и нормализира чревната микрофлора. Антибиотиците унищожават освен „лошите”, и „добрите” бактерии. Затова още от първия ден на антибиотичното лечение трябва да се приложи и пробиотик. Приемът трябва да продължи и след края на антибиотичната терапия – минимум 10 дни, най-добре е отново да се премине на 25-30-дневна профилактика с Лакто 4 кидс.

 

Кога се налага прием на пробиотик?

Как трябва да се приема пробиотикът – преди, по едно и също време или след антибиотика?

На моите пациенти препоръчвам пробиотикът да се взема 2-3 часа преди или след антибиотика.

На какви условия трябва да отговаря добрият пробиотик?

Преди прием на каквото и да е лекарство, е добре родителите да се консултират с лекар. Важно е да се избират такива пробиотици, които съдържат живи бактерии от най-важните за човека щамове. От изключителна важност е как са произведени и дали лактобацилите в тях са защитени от действието на стомашните киселини след прием. Важно е също да са безвредни. Това няма как да се знае от пациентите.


Затова съветват родителите, когато детето им е на антибиотик, с отслабен имунитет или с някакви чревни нарушения, задължително да им дават и пробиотик.

 

Дневен режим за добро здраве


Лакто 4 Кидс върши добра работа и затова го предпочитам. Майките го познават и харесват.

Какъв да бъде дневният режим за добро здраве в това време на годината?

Добре е децата да се разхождат и играят повече на открито, на чист въздух, да се ограничат заниманията им с новите технологии – компютри, телефони. Да не се срещат с болни. Родителите не бива да допускат запек и диария, хранително предизвикани. Важно е правилното хранене, поддържането на добър микробиом.

Коментари