Публикация

Светило в областта на лицево-челюстната хирургия се присъедини към екипа на "Пирогов"

Светило в областта на лицево-челюстната хирургия се присъедини към екипа на "Пирогов"

От месец октомври списъкът с имена на всепризнати специалисти от различни области на медицината в "Пирогов" се увеличи. Известният лицево-челюстен хирург доц. Николай Янев оглави екипа на Отделението по лицево-челюстна хирургия, което е част от Клиниката по неврохирургия.

 

Доц. Янев идва в спешната университетска болница, за

да доразвие лицево-челюстната и орална хирургия

с големите, сложни по обем операции. Ставайки част от екипа на "Пирогов" той ще подпомогне достъпа на българските пациенти до медицина от най-високо европейско ниво. Не бива да се пропуска и факта, че благодарение на него академизмът в "Пирогов" ще бъде надграден. Доц. Николай Янев избра да се върне от Англия в България, за да се присъедини именно към университетската спешна болница и да оперира в Неврохирургията, заради възможностите на клиниката, които съперничат на възможностите на големите европейски болници, с които той е свикнал. Пироговската неврохирургична база, според светилото в областта на лицево-челюстната хирургия, позволява интердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и постоперативно лечение. 

 

доц, Николай ЯневДоц. Янев придоби широка популярност в обществото преди 2 г. През август 2017 г., макар и част от екипа на друга болница към онзи момент, той извърши

уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант

Подобни операции са съпътстваща част от оперативната му програма от години, но в Англия. Той е и сред малцината лекари, които извършват микро-съдови анастомози. Чрез тях възстановява кръвообращението на лицето и трансплантира кожа, която да покрие дефектите след резекция на тумор.

 

Доц. Николай Янев притежава двойно образование по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD).

 

Той е Специалист Лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Великобритания, Доцент в Медицински Университет - Плевен.

 

Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онкохирургията. Там доц. Янев се занимава именно със спасяването на пациенти, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането.

 

През 2017 г. БЛС го отличи като Лекар на годината.

Коментари

ХИРУРГ 

Милен  Цветанов
16 окт 2019 11:34

доц. Янев е невероятен ерудит от друго, много висше измерение и с мисия в живота! Поздравления за избора и успех!