Публикация

Любопитно: Жаби „превзеха” Северното Черноморие

В най-северната част на Черноморието е регистриран уникален природен феномен – през последните седмици плажовете са „превзети” от ... жаби?!


Явлението вече е под наблюдението на изследователски екип от биолози и доброволци от каварненската неправителствена организация „Гетия понтика”.

„Това е изключително интересно явление, тъй като жабите не би трябвало да могат да обитават соленоводни басейни. Тук обаче наблюдаваме как земноводните се чувстват напълно комфортно – т.е. имаме си „жаби в морето”.

Данни за подобен феномен са постъпвали единствено от Румъния, но там събитието е наблюдавано при делтата на Дунав, а не директно на морски плажове”, обясни биологът д-р Николай Начев.

Феноменът вече се е превърнал и в атракция за туристите. Летовниците в района на Шабленската тузла с интерес наблюдават жабите, изказват и предположения какво означава появата им по брега. Местни хора се шегуват, че жените, които търсят принц, тази година могат да целуват жаби на воля.

Научното обяснение на явлението обаче тепърва предстои. Биолози следят и документират необичайното поведение на земноводните. Очакват се и резултатите от химичния анализ на проби от морската вода.

Ръководителят на изследването д-р Николай Начев е категоричен, че появата на жабите по никакъв начин не трябва да притеснява туристите.

„Това са малки животни, които не могат да навредят на почивката ви. По-скоро притесненията ни са в обратната посока – доколко хората ще се отнесат толерантно към жабите. Бих се обърнал и към медиите за помощ в тази насока – нека за хората бъде ясно, че тези жаби са защитен вид. И тяхното опазване е отговорност на всички нас”.

" }-->

Коментари