Публикация

Медицински сестри на протест, барикадираха се в МЗ

Медицински сестри на протест, барикадираха се в МЗ

Медицински сестри отново излязоха днес на протест пред здравното министерство. Те искат по-високи заплати.

Подкрепят ги и млади лекари, които са недоволни от промените в Наредбата за специализациите

Медицинските сестри настояват за стартово възнаграждение, равно на две минимални заплати. Те не вярват, че заплатите им ще се увеличат с обещаните над 200 милиона лева за болнична помощ в бюджета на здравната каса за 2020 г.


Докато се провежда среща между техни представители със здравния министър Кирил Ананиев,

част от протестиращите блокираха движението

пред сградата на МЗ на бул. „Мария Луиза“ и в двете посоки с жива верига, съобщи bTV.


Часове след началото на срещата стана ясно, че медицинските специалисти отказват да напуснат сградата на институцията, докато не се стигне до консенсус между двете страни.

 

След 4-часовата среща все пак сестрите излязоха от сградата и обясниха, че този път МЗ има желание за диалог и промени.

Следващият разговор е насрочен за след месец

По-късно от ведомството излязоха с официално съобщение. От него става ясно, че министър Кирил Ананиев, заедно с екипа си, е обсъдил с представители на протестиращите професионалисти по здравни грижи всички проблеми, които медицинските специалисти са идентифицирали в сектор „Здравеопазване“.


Дискутирани са въпроси, свързани с възнагражденията нa медицинския персонал като цяло, с допълнителното материално стимулиране, с извънредните дежурства, нощния труд, клас прослужено време, условията на труд, клиничните пътеки, медицинските стандарти, действащото законодателство в страната, детското и училищно здравеопазване, договорите за управление на болниците, взаимоотношенията в отделните медицински съсловия, работата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и качеството на извършваните в сектора проверки.

Обсъдени са още Колективният трудов договор

предстоящото приемане на бюджета на здравната каса, както и на новия Национален рамков договор, реформите в сектора и необходимостта от промяна на действащия здравноосигурителен модел.

 

МЗ съобщава още, че

по голяма част от въпросите е постигнато сближаване на позициите

Продължава работата по финансовите параметри в сектор „Здравеопазване“ за 2020 г., подписването на новия Национален рамков договор, по задължителното въвеждане на Методиката за формиране на разходите за персонал в болниците, по медицинските стандарти и по други теми, обсъдени в хода на срещата.

Коментари