Публикация

За анестезиолозите, без които не можем

За анестезиолозите, без които не можем

Честит празник на всички медицински специалисти, които успяват да овладеят болката ни в най-тежките и критични моменти! 

Отбелязваме Деня на анестезиолога

16 октомври 1846г., градът е Бостън. В Масачузетската Главна болница английският учен Уйлям Мортън прави първата демонстрация на анестезия (обезболяване) с етер и слага край на болката и начало на една от най-ценните професии в света на медицината - анестезиологията. 

Анестезиологията е наука, която изучава и прилага обезболяването. Терминът „анестезия (an + esthesia)“ произхожда от гръцки и означава липса на сетивност (чувство за допир, натиск, температура, болка).  

Анестезиологията разработва, изучава, представя и прилага методите на обезболяване, мускулното отпускане, промяна в съзнанието и потискане на нежелани ефекти, с цел извършване на различни диагностични и лечебни намеси.

Анестезиологът е медицинският специалист, който стабилизира,

чрез медикаменти и инванзивни техники, жизнените  функции на спешните болни. Анестезиологът е този, който осъществява предоперативната подготовка пациентите, на които предстои хирургическа интервенция. За да прецени коя е най-точната анестезия, анестезиологът се запознава се в детайл с вида на операцията и техниката на нейното извършване. По време на операцията въвежда и държи пациента в анестезия, като следи всичките жизнените му показатели – дишане, сърдечна дейност, хемодинамика, температура, лабораторни показатели. Анестезиологът е и този, който реанимира болния, когато се налага.

Когато операцията приключи,

анестезиологът извежда оперирания от анестезията и назначава терапия , която ще предотврати следоперативните рискове и ще помогне за бързото и ефективно възстановяване на пациента.

 

Анестезиологът е не само многопрофилен специалист с познания в областта на вътрешните болести, кардиология, неврология, ендокринология, но и психолог.

 

по текста работи: Албена Димитрова

 

 

Коментари