Публикация

Злоупотребява ли се с лекарствата при вирусна инфекция

Злоупотребява ли се с лекарствата при вирусна инфекция

Предстои пикът на острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ). По отношение на тяхната терапия всичко е добре познато, но въпреки това грипният сезон всяка година се превръща в изпитание както за пациентите, така и за лекарите и фармацевтите.

 

На всички вас е добре известно, че при неразположения, свързани със здравето, много хора не отиват в лекарския кабинет, а идват в аптеката, за да потърсят съвет от фармацевта. Това налага да бъдем изключително внимателни при избора и препоръчването на подходяща терапия. С особено внимание трябва да се отнасяме в случаите, когато пациентът е дете.

Високата температура - основна причина да посягаме по-рано към лекарства

Високата температура - основна причина да посягаме по-рано към лекарства

Сред основните оплаквания на ОРВИ и грип е повишената температура. Практиката показва, че тя най-много плаши пациентите, а този страх често е предпоставка за терапевтични грешки както от страна на болния, така и от страна на медицинските специалисти. Всички знаем, че фебрилитетът при здрав организъм е много добър прогностичен знак и важна част от оздравителния процес. Прибързаното сваляне на температурата с антипиретици и стремежът на всяка цена да се достигнат и поддържат субфебрилни стойности обаче не само потиска оздравителния процес, но и благоприятства настъпването на бактериални инфекции и последващи тежки усложнения.

 

Не можем да не споменем и още една тревожна тенденция. Масовото изписване, препоръчване и самоназначаване на антибиотици без доказана бактериална инфекция продължава да бъде широко разпространена практика в страната ни. Тук е мястото да припомним, че прилагането на антимикробна терапия при остра респираторна вирусна инфекция е абсолютно необосновано. Както е известно, антибиотиците нямат антипиретично действие.

Целта - овладяване на болестта в основните етапи

Успешната терапия на ОРВИ и грип изисква познаването и препоръчването на препарати, които да повлияват основните етапи в развитието на болестта и адекватно да регулират температурните стойности в полза на един гладък оздравителен процес, без последващи усложнения и рецидиви.

 

Такива възможности предлагат редица проучени и утвърдени лекарства с природен произход. Те имат своето място както самостоятелно, така и в подкрепа на причинно-следственото (етиопатогенетичното) лечение.

 

В клиничната практика се прилагат препарати с изпитано антипиретично и антивирусно действие, какъвто е Инфлуцид, който през последните 15 години се доказа и утвърди в практиката като ефективно лекарство при остри респираторни вирусни инфекции, протичащи с повишена температура.

 

Инфлуцид е хомеопатичен лекарствен продукт, който е комплексен препарат, съдържащ уникална комбинация от 6 природни базови съставки /Aconitum D3, Gelsemium D3, Ipecacuanha D3, Phosphorus D5, Bryonia D2, Eupatorium D1/. Той е изключително ефективен, особено при остри състояния.

 

Като комбиниран хомеопатичен препарат, Инфлуцид се прилага в ниски потенции и има предимствата на комбинираните препарати:

 

  • не е необходим дълъг опит за назначаването му;
  • избор на препарат според клиничната картина, което спестява време;
  • голяма ефективност поради синергични ефекти.

Инфлуцид, както и останалите хомеопатични препарати на  DHU, и досега се произвеждат съгласно принципите на д-р Самуел Ханеман. Основните операции, характерни за хомеопатията, се извършват ръчно, както са се приготвяли и през 1888 г.

 

Гаранция за качеството на Инфлуцид са модерните стандарти за производство и качествен контрол, както и всички съвременни изисквания на Европейска Фармакопея 9. DHU има най–модерното производство на хомеопатични продукти в света. Продуктите се произвеждат в съответствие със строгите изискванията на GMP (Добра производствена практика) и GLP (Добра лабораторна практика).

Изходните суровини са от растения в саморегулираща се биологична система

Изходните суровини са от растения в саморегулираща се биологична система

Всички изходни суровини за Инфлуцид – растителните дроги, се получават от растения, които се отглеждат в саморегулираща се биологична система, гарантираща най-високо съдържание на биологично активните вещества.

 

Контролът по време на целия производствен процес – изходни материали, междинен контрол, опаковъчни материали и документирането му, е гаранция за най-доброто качество на Инфлуцид.

 

Препаратът подпомага организма чрез неговите 6 активни съставки, които увеличават силата и запазват баланса на последователните защитни механизми при грип, така че самото боледуване да бъде кратко и щадящо. Предоставя енергия на клетките, за да може чрез адекватна температурна реакция организмът да се пребори с инфекцията. Не понижава температурата рязко, но създава условия тялото да се справи с грипния вирус при умерен и поносим фебрилитет. Предпазва от вторични бактериални усложнения.

Данни от проучвания за противовирусния ефект на Инфлуцид

Данните от проучванията за противовирусното действие на Инфлуцид in vitro върху клетъчни култури показват неговото силно противовирусно действие при щамове тип А/H1N1, H3N2/ и B/Malaysia, аденовируси, РС вируси, вируса на варицела и дори вирусите на херпес.

 

             

                                                                   вид вирус

 

Научните изследвания са доказали, че Инфлуцид увеличава резистентността на клетките към цитопатогенното действие на вируса и намалява вирусната репликация.     

 

             

 

Изключително важни са и резултатите от експериментални изследвания, показващи интерферон индуциращата активност на Инфлуцид. Изследванията са доказали, че хомеопатичният лекарствен продукт Инфлуцид повишава производството на интерферон, като титрите на новопроизведения интерферон съответстват строго на изискванията за терапевтичен титър и могат да се сравнят с действието на известни индуктори на интерферон като Амиксин и Циклоферон.

 

 

Мащабните клинични проучвания на Инфлуцид с 600 пациенти (333 възрастни, 267 деца ≤ 12 години), всички с инфекции на горните дихателни пътища с фебрилитет, показват категорично, че се повлияват всички симптоми на заболяването. В края на лечението без оплаквания са около 90% от пациентите, а поносимостта е оценена като много добра от лекари и от пациенти.

Добри резултати постигнати и при деца

При деца, приемали Инфлуцид, са получени много добри резултати по отношение на  влиянието му върху хормоналния и медиаторния баланс.

 

 

Практически препоръки за действие през есенно-зимния период:

 

• За защита на всички социално активни деца и възрастни се препоръчва  приемането  на 1-2 таблетки Инфлуцид 3 пъти дневно.

 

При първи симптоми на отпадналост, температура, хрема, главоболие, болки в мускули и стави — увеличаване на приема на Инфлуцид по 1 табл. на всеки час до 12 пъти дневно за възрастни (1 табл. на всеки 2 часа до 8 пъти дневно при деца под 12 години) в рамките на два дни до облекчаване на острите симптоми.

 

• През следващите 10 дни приемът на Инфлуцид се редуцира до 3-4 пъти дневно по 1-2 таблетки.

 

• До преминаването на епидемичната обстановка защитата от 1-2 таблетки Инфлуцид 3 пъти дневно предпазва от рецидиви или нови инфекции.

 

Доказано е, че:

Инфлуцид като част от комплексната терапия при ОРВИ и грип намалява приема на симптоматични средства, значително скъсява продължителността на протичане на заболяването и е изключително безопасен.

 

Бъдете здрави и вие, и вашите пациенти с Инфлуцид - „антивирусното” лекарство за първи избор при ОРВИ и грип!

 

  

 

Проф. Маргарита Касърова, дф

Главен секретар на Фармацевтичен факултет

Медицински университет – Пловдив

 

Коментари