Публикация

Д-р Стоилов: Всяка бременна трябва да се прегледа при специалист по фетална медицина!

Д-р Стоилов: Всяка бременна трябва да се прегледа при специалист по фетална медицина!

''Имал съм пациентки на 18-19 години, но с тежка бременност и малформации на плода, както и бременни на близо 50 години, при които всичко е наред. Възрастта невинаги е най-определящия фактор, споделя акушер-гинекологът д-р Борис Стоилов. През 2014 г. той специализира фетална медицина в Лондон, под ръководството на доайена на тази специалност в света, проф. Кипрос Николаидес. В практиката му, в град Пловдив, извършва високоспециализирани изследвания и проследяване на бременни с цел откриване и профилактика на различни аномалии и състояния при майката и бебето.

 

Д-р Стоилов, вие сте един от малкото сертифицирани специалисти по фетална медицина в България. Как се развива този раздел на акушерството и гинекологията в нашата страна?

- Феталната медицина обхваща редица прегледи и манипулации, които са много профилирани и отнема години човек да се обучи и да развие практически умения, за да ги извършва правилно. Когато лекарят отиде на място, каквото е Англия и наблюдава ежедневно различни казуси, трупа опит, който е жизненоважен за работата му. В България, към момента, сме около 10 специалиста по фетална медицина, а в Пловдив съм само аз, въпреки че много колеги извършват такъв род изследвания.

 

Положителното в цялата ситуация е, че има сериозни перспективи за добро развитие на феталната медицина у нас, защото все още не са изградени ясни и точни правила как да се случват нещата. В тази връзка ако има воля и желание на акушер-гинеколозите да се изградят съответните правила, по които да се работи, то тогава ще имаме една страхотна основа, на която да се стъпи.

 

Задължително ли е всяка бременна да посети специалист по фетална медицина?

- Абосолютно, да. И тук подчертавам, че възрастта няма значение, защото съм имал пациентки на по 18-19 години, но с тежка бременност и малформации на плода, както и бременни на близо 50 години, при които всичко е наред. Това не го казвам, за да плаша пациентките, а по-скоро да наблегна на важността на тези прегледи, защото ние, специалистите по фетална медицина често спасяваме животи. В моята практика съм се сблъсквал с тежки и запуснати случаи, при които е можело да се действа много по-рано и нещата да се оправят. Жените трябва да знаят, че феталната медицина е насочена към възможно най-ранно диагностициране и превенция на проблеми чрез редица скрининги, които се изпълняват на различни етапи от бременността.

 

фетална медицина

 

Кои са изследвания, които правите?
- Започваме с прегледите в най-ранен етап на бременността, за да да установим кои пациентки са с висок риск да развият определени усложнения като преждевременно раждане, прееклампсия, гестационен диабет и др. След това правим план как да проследим дадената бременност и дали да направим превенция на някои от тези състояния, така че в края на бременността майката и бебето да са живи и здрави.

 

  • Първото и изключително важно изследване е още в 12 гестационна седмица (г.с.), където освен анамнезата, скрининга за Синдрома на Даун, скринига за прееклампсия и други състояния, правим превенция на много заболявания, включително можем да предотвратим 85% от големите сърдечни аномалии, въпреки че сърчицето на бебето е голямо колкото грахово зърно. Освен тях могат да се открият мозъчни малформации, малформации на крайниците, спина бифида и мн. др.
  • Следващият преглед го правим межу 19 и 23 г.с., т.нар. фетална морфология. Целта на това изследване е да се проследи нормалното анатомично и физиологично развитие на плода, да се направят биометрични измервания, съответно да се открият патологични изменения, ако има такива и да се определят последващите действия. То е високо-специализирано изследване, което се извършва с ехограф с висока разделителна способност.
  • Третият важен преглед е около 36 г.с., когато проследяваме растежа на плода. Целта е да проследим в динамика как расте бебето, последователността на растежа на отделните показатели и съотношението между тях. Пак оглеждаме плацентата за позиция, структура и зрялост. Измерваме наличието на околоплодната течност, кръвотока от майката към плацентата, от плацентата към плода и кръвотока на плода. Наблюдаваме за дихателни движения, движенията на тялото и крайниците на вашето бебче. Всичко това ни показва жизнеспособността на плода, откриване на ранни признаци на страдание на плода от различно естество и възможността за изготвяне на план за последващи действия.

Това са трите прегледа, които всяка една бременна с едноплодна, нормално развиваща се бременност, трябва да направи. При многоплодни бременности или такива с повишен риск, броят на прегледите се повишава. Важно е да отбележа, че

когато калкулираме какъвто и да е риск ние започваме с възрастта на жената, но след това наслагваме още много параметри и индивидуализираме риска спрямо всеки пациент.

Затова хората трябва да знаят, че не могат да прочетат една статия в интернет и оттам да пресметнат риска за едно или друго заболяване, защото там е даден общия риск, за цялата популация, а не индивидуалния за конкретната бременност. За да наблегна на важността на изследванията, направени от специалист по фетална медицина, ще споделя един скорошен случай.

Имах пациентка, при която в 12 г.с. установихме сърдечна малформация на плода. Обсъдихме подробно случая и тя реши да продължи бременността, като се разбрахме, че веднага след раждането трябва да се направи сърдечна операция на бебето. Практиката показва, че след такава операция, преживяемостта на новородените е изключително голяма, повече от 90%. В крайна сметка всичко мина добре и изписахме майката и новороденото живи и здрави. Важното в случая е, че ако се пропусне тази малформация и майката роди, без да знае, че бебето й има такъв проблем, няколко часа след раждането бебето ще посинее и най-вероятно изходът ще е летален.

 

Вие засегнахте и преждевременното раждане. Какво представлява това състояние? Кои са причините за него?

- За преждевременно раждане говорим, когато се случи раждане между 20 г.с. и 37 г.с. Ние ги разделяме на няколко групи, в зависимост от това в кой период от бременността се случат. Например, раждане в 36 г.с. носи своите рискове, но преживяемостта на новородените е близо 100%. Когато имаме преждевременно раждане в 24 г.с., тогава преживяемостта е много ниска, а дори и да оцелеят бебенцата, в голям процент от случаите развиват тежки заболявания. Причините за преждевременно раждане са много и ще изброя само някои от тях- малформации на матката, инфекции, ниско социално състояние на жените, дълги пътувания до работата и мн. др.

Напоследък сме установили, че инфекции, не само вагинални, а и такива в други части от тялото- инфекции на носните кухини, гингивити, развалени зъби и др., могат да бъдат пусков механизъм за преждевременно раждане.

Риска от развитие на преждевременно раждане определяме още в самото начало, след като снемем изчерпателна анамнеза на бременната и направим план дали да се виждаме по-често или да идва на рутинни прегледи. Ако всичко е нормално следващият преглед е в 20 г.с., фетална морфология, когато извършваме измерване на маточната шийка чрез трансвагинална ехография, която е леко неприятна за пациентките, но не застрашава по никакъв начин здравето на бебето. Ако и тогава установим риск, започваме с превантивните мерки.

 

Какво е лечението на това състояние?

- Установили сме, че можем да предотвратим 45% от всички преждевременни раждания, което си е добър успех. Превенцията включва различни методи и средства като използването на прогестеронов препарат вагинално и прилагане на лекарства за съзравяне на белите дробове на бебето, за да може то да има шанс да диша самостоятелно, след като се роди. Като краен вариант правим серклаж /зашиване на шийката на матката/ и ако се налага- хоспитализация на бременната, за да й осигурим всички възможни средства за удължаване на нейната бременност. Искам да отбележа, че с помощта на феталната медицина ние постигаме много високи резултати по отношение на превенция на редица заболявания, така че да има още повече здрави бебенца и щастливи родители. Жените не трябва да се страхуват от прегледите и е важно да се доверят на специалистите, защото само ''ръка за ръка'' може да преминем заедно през прекрасния етап на бременността и разбира се- да постигнем щастлив финал.

Коментари