Публикация

Близо 5 млн. лв. са инвестирани в модернизиране на хемодиализната мрежа

Близо 5 млн. лв. са инвестирани в модернизиране на хемодиализната мрежа

С близо 600 хил. лв., предоставени от Министерството на здравеопазването, университетската болница „Канев“ в Русе е закупила 22 хемодиализни апарати, водоочистваща система, 8 специализирани стола и 16 електрически легла.

Още 500 хил. лв. за ремонт на „Диализното отделение“

са осигурени от фондация „Игнат Канев“. Отделението притежава III-то ниво на компетентност, разполага с 24 диализни поста и обслужва 143 пациенти от област Русе и съседните области.


Това стана ясно по време на официалното откриване на разширеното и ремонтирано Отделение „Диализно лечение“ към Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“.


В рамките на събитието здравният министър Кирил Ананиев отбеляза, че

модернизирането на хемодиализните центрове в цялата страна

е хоризонтална политика на ръководството на министерството.

През 2018 г. правителството отпусна средства в размер на 8,1 млн. лв., от които около 5 млн. лв. бяха предоставени на 29 хемодиализни структури на територията на цялата страна за извършване на ремонтни дейности и закупуване на хемодиализна техника и оборудване, в това число хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи, заяви министърът.

Само за последните две години

МЗ е инвестирало в русенската болница целеви средства в размер на близо един милион лева

Той беше категоричен, че държавата ще продължи да инвестира в държавните болници, които трябва да бъдат конкурентоспособни на останалите лечебни заведения и да осигуряват качествена и навременна медицинска помощ на българските граждани.


Министър Ананиев се обърна с благодарност към Игнат Канев за направеното от него дарение за лечебното заведение и посочи: „Този значителен финансов ресурс даде възможност разширението и ремонтът на диализното отделение да станат факт. Високо оценявам тази постъпка, която е поредното свидетелство за неподправената хуманност на един родолюбив българин“.


Министър Ананиев подчерта, че чрез модернизирането на Отделение „Диализно лечение“ ще се подобрят медицинските грижи за болните с остра и терминална хронична бъбречна недостатъчност от региона.


Пред журналисти Кирил Ананиев коментира, че през 2020 г. се предвижда

10% увеличение на възнагражденията на работещите в регионалните здравни инспекции

Увеличение имаше и в началото на настоящата година, което показва, че провежданата от министерството политиката по отношение на териториалните здравни инспекции е трайна, допълни здравният министър.

Коментари