Публикация

Животоспасяваща операция даде втори шанс на пациентка, беше отстранена огромна миома

Животоспасяваща операция даде втори шанс на пациентка, беше отстранена огромна миома

Почти 3-килограмова миома отстраниха специалистите на МБАЛ „Света София“ чрез сложна операция на пациентка. На практика операцията е животоспасяваща, тъй като този вид миома често прераства в злокачественото образувание сарком. Освен това миоми с подобен размер се срещат рядко, а отстраняването им крие съответните рискове.

Благоприятният изход от сериозното здравословно състояние на пациентката

Виолета Иванова, разбира се, е резултат от успешната екипна работа на няколко специалисти. Установяването на заболяването е диагностицирано благодарение на обстойния преглед и сериозния опит на доц. Валентина Мазнейкова. Последвалият скенер и прецизното око на д-р Кристиан Цветанков от отделението по образна диагностика дават допълнителна яснота за медицинското състояние на пациентката.

Сега, след успешната сложна операция, извършена в отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света София“ от д-р Виктор Новачков, пациентката Виолета Иванова е не само с 2900 грама по-лека, но и

с втори шанс за живот

Големината на отстранената миома лекарите сравняват с 9-месечна бременност, тъй като съответства на напълно доносено новородено бебе. За виртуозната операция д-р Новачков разказва, че затрудненията предимно са били причинени от големите съдове, но чрез специални техники за залепянето им, той е успял да овладее сложната ситуация. Основният риск при миома с такива размери е сериозната кръвозагуба, но операционният екип на отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света София“ я е избегнал почти напълно при извършените хирургични действия. Миоми с такива размери обаче съдържат огромно количество кръв в себе си и отстраняването им се отразява на цялостния обем кръв на пациентките.

Въпреки че често големите миоми дегенерират в сарком,

операционният екип, извършил отстраняването на образуванието, е предприел всички съвременни хирургични мерки да преодолее и тази бъдеща опасност.

И така, часове след операцията Виолета Иванова вече се чувства чудесно и е изпълнена с благодарност към всички лекари от МБАЛ „Света София“, които се погрижиха за нея. В болничния комплекс я довела дъщеря й по препоръки на нейни приятелки, след като майка й все отлагала и отлагала да се погрижи за този здравословен проблем. Скоро Виолета ще се прибере вкъщи и ще живее един по-спокоен и комфортен живот в чудесно здраве, благодарение на екипа на МБАЛ „Света София“. Очаква я едно ново бъдеще без 3 излишни килограма, които да застрашават живота й.

 

И макар че в този случай развръзката е с щастлив край, не забравяйте, че тайната на успешното лечение е в ранната и прецизна диагностика. Колкото по-рано бъде установен един здравословен проблем, толкова по-бързо и безпроблемно ще бъде решен.

Не пропускайте своите профилактични прегледи и изследвания!

Обръщайте се към лекар специалист винаги, когато имате някакви симптоми, или не се чувствате добре. Специалистите на МБАЛ „Света София“ са винаги на ваше разположение, а профилактиката и превенцията на заболяванията зависи само от вас!

 

 

Източник

Коментари