Публикация

Проф. Панайотов от Варна бе избран за Лекар на годината

Проф. Панайотов от Варна бе избран за Лекар на годината

Проф. Пламен Панайотов от варненската болница УМБАЛ „Св. Марина“ бе избран за Лекар на годината. Това стана на специална церемония на Българския лекарски съюз, като наградата бе връчена от председателя на гилдията д-р Иван Маджаров.

Проф. Панайотов е специалист по кардиохирургия с повече от 30 години практика. Работил е в Кувейт, но се е върнал в България. В момента оглавява Клиниката по кардиохирургия във варненската университетска болница.

 

При връчването на приза проф. Панаьотов заяви, че за него това е признание за работата му през последните 15 години като кардиохирург и преподавател в Медицински университет Варна.

„По-голямата част от живота ми е минала в София, но възможността да се реализирам във Варна беше изключителна привилегия. Вярвам, че всяка такава награда е оценка за труда не само на този, който я получава, а на целия екип, без който това не може да се случи. Без всички онези колеги, които работят до нас, застават до нас, насочват пациент към нас и след това продължават да лекуват и да се грижат за оперираните от нас хора“, каза проф. Панайотов.

Проф. Пламен Панайотов

 

По време на тържествената церемония награди за Лекар на годината получиха представители и на различните колегии в страната.

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:

Проф. Диян Енчев Малушев

Д-р Никола Боянов Боянов

Проф. Ивайло Людмилов Търнев, дмн

Наградите за “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ за 2019 г. отидоха при:

Проф. Юлиан Иванов Райнов, дм

Проф. Иван Янков Дечев

Проф. Николай Младенов, дм

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ отличените лекари са:

Проф. Любомир Светославов Алексиев

Проф. Борислав Димитров Китов, дм

Д-р Атанас Иванов Пелтеков

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България отличия получиха:

Д-р Илко Любомиров Костурков 

Д-р Асен Богомилов Асенов

Д-р Явор Сашов Асьов

Д-р Михаил Илиев Вулджев

 

Лекар на годинатаТази година БЛС реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен.

 

Другите две специални награди  бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик,  спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

 

Церемонията „Лекар на годината 2019г.“ беше открита от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.

„На този ден, аз съм изключително горд от успехите на своите колеги. Всекидневно виждам упорството и постоянството на техния характер както в грижите за пациентите, така и в изучаването на нови техники и подходи. Безспорен факт е, че сегашните постижения на медицината са невъзможни без модерния технологичен напредък, но за да се превърнат в реалност, те се нуждаят и от позитивизъм, любопитство, силен дух и мечти. И точно този хъс за усъвършенстване на познания и умения, който притежават нашите медици ги нарежда сред най-добрите в Европа и в света“, заяви д-р Маджаров. 

Председателят на БЛС пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени, полезни на обществото, много мечти и още много професионални успехи.

 

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Кирил Ананиев – министър на здравеопазването, г-жа Жени Начева- зам. министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, д-р Даниела Дариткова - председател на парламентарната комисия по здравеопазване в НС, доц. Диана Ковачева, Омбудсман на Р България.

На събитието присъстваха , представители на академичната общност,  уважавани учени, професори и доценти, стоматолозите, фармацевтите, сдруженията на частните, общински областни и университетски болници, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.

 

Лекар на годината

Коментари