Публикация

Безплатни прегледи за остеопороза в „Майчин дом”

Безплатни прегледи за остеопороза в „Майчин дом”

По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) Университетската АГ болница „Майчин дом“ организира безплатни прегледи за остеопороза от 21 до 23 октомври включително.


Изследванията ще се извършват в Консултативно-диагностичен блок към лечебното заведение (кабинет 206) между 09:00 и 12:00 часа, а записванията ще стават на телефон: 02/9172311, съобщиха от лечебното заведение.

Остеопорозата е заболяване с много лица и няколко проявлени

което се изразява в намаляване на костната плътност и повишен риск от настъпване на фрактури. Позната е като „тихият крадец“, защото не е съпроводена с болка. 

 

Сигналът за заболяването идва при счупване, най-често при незначителна травма.

При остеопорозата могат да се използват много методи за лечение

От голямо значение обаче е поставянето на точна диагноза. Днес това е възможно с остеодензитометър – скринингов метод, който действа на принципа на ултразвук и дава резултат изключително бързо.


Уредът е безболезнен, поставя се в областта на петата и измерва количеството костна плътност, като само след минути показва дали има настъпило изменение в нормалните стойности и дали е нарушена здравината на костите.


Остеопорозата няма възраст.

Рисковите фактори

се свързват с настъпването на менопауза или ранна менопауза, късен пубертет, нерационалното хранене, ниска двигателна активност, ендокринни заболявания, хронични заболявания и др.


Кабинетът за остеопороза към „Майчин дом“ е отворен всеки ден. Стандартната цена на прегледа е 20 лева. Само от 21 до 23 октомври желаещите могат да се изследват безплатно.

 

Коментари