Публикация

Дипломира се първият випуск на Филиал Шумен към МУ - Варна

Дипломира се първият випуск на Филиал Шумен към МУ - Варна

20 медицински сестри и 21 акушерки получиха дипломите си от ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов на 19 октомври по време на тържествената церемония по промовиране на Първия випуск на Филиал Шумен.

Събитието

се състоя в зала „Арена Шумен“ пред погледите на представители на държавната и местната власт, ръководители на здравни, учебни и социални институции, съсловни организации, граждани на Шумен, родители и гости.

Скъпи дипломанти, Шумен е люлка на духовността със Златния век на цар Симеон, с първите две столици Плиска и Велики Преслав… Към славната история и традиции на града, в който възниква първото класно девическо училище, градът на Добри Войников и Панчо Владигеров, заедно с Вас прибавяме нови страници, развивайки съвременната медицинска наука и практика. Бъдете горди, защото само образованието е онова непреходно нещо, което ще остане и за идните поколения и което носи в себе си истинската сила да промени бъдещето на страната ни!

- с тези думи ректорът на МУ-Варна, проф. д-р Красимир Иванов се обърна към дипломантите.

 

Той отправи благодарности и към кмета на град Шумен, областната управа и обществеността за усилията и желанието им филиалът да отвори врати в техния град.
Със свещички в ръка дипломиращите се медицински сестри и акушерки произнесоха клетвата, повтаряйки словата след отличниците от специалност „Медицинска сестра” Галина Стоянова и Биляна Карова и зам.-директора на филиала доц. Теодора Евтимова.

 

Зам.-кметът на град Шумен д-р Найден Косев поднесе приветствие към завършващите, а от името на Общината бяха връчени почетни грамоти и специални награди за принос в разкриването и утвърждаването на Филиал Шумен на ректора проф. д-р Красимир Иванов, на зам.-ректорът „Международно сътрудничество” проф. Тодорка Костадинова и деканът на ФОЗ в периода 2012-2018 г. доц. Емануела Мутафова.

 

Деканът на Филиала проф. Соня Тончева бе удостоена със специалната юбилейна сребърна монета „Старият бряст-хилядолетен символ на Сливен” от кмета на град Сливен.

Отличниците

на Първия випуск завършващи Филиал Сливен, Галина Стоянова и Биляна Карова от направление „Медицинска сестра”, поздравиха своите колеги и благодариха на ръководството на Филиала и МУ-Варна. Те получиха грамота „Отличник на Випуск 2019” и парична награда от ректора на МУ-Варна, почетна грамота от Община Шумен, награди от БАПЗГ, както и от други съсловни и здравни организации. Айше Ереджеб, студентката с най-висок бал от специалност „Акушерка” също получи грамота, плакет и парична награда от ректора.


Мерлин Мехмед от направление „Медицинска сестра” и Джемиле Али от направление „Акушерка” получиха грамота за активна студентска дейност от Студентски съвет към МУ-Варна. Голяма част от дипломираните студенти получиха награди от лечебните заведения, в които са започнали работа.


Всички дипломанти получиха сребърна брошка с изображението на тракийската жрица и лечителка Лесескепера, както и с гравиран номер, отговарящ на броя на дипломираните студенти на Филиал Шумен. Автор на творбата е художникът Ангел Ангелов, а изработката е на бижутера Петромир Стефанов.


41-та дипломанти от Първия випуск на Филиал Шумен попълниха заявление за членство в Алумни клуба на МУ-Варна, с което станаха и своеобразни посланици на своята Алма Матер.


Откъс от спектакъла „Създатели на българската държава” на Национално дружество „Традиция”, регионален клон Шумен даде начало на тържествената промоция, а специални поздрави към дипломиращите отправиха трио от Симфониета - Шумен, оперният певец Свилен Николов, Танцов състав „Луди, млади“, Студентски танцов състав „Диана“ при МУ- Варна и Ансамбъл за народни песни и танци „Мадара“.

Коментари