Публикация

Онкоболни: Спряна е доставката на „Алимта”

Министерството на здравеопазването спря доставките на лекарствения продукт „Алимта” (pemetrexed). За това сигнализираха пациенти от различни градове на страната, съобщи Центърът за защита правата в здравеопазването.


Лекарството се използва за лечение на аденокарцином на белия дроб и мезотелиом, където е средство на избор.

На някои от болните са предложени „алтернативни заместващи комбинации” от други медикаменти, при които шансът на повлияване е минимален и поради това отдавна не се използват. Самите пациенти не са информирани за това, че са лишени от съвременно лечение, и приемат предложените им „алтернативни схеми” без възражения. Тези, които са отказали, вече месеци наред чакат министерството да им отпусне животоспасяващото лекарство, посочва пациентската организация.

Своите лекарства от юни продължават да чакат: С.А.С, Н.С.С, М.П. (Протокол 10932), С.П. (Протокол 1110), И.Н. (Протокол 11260), Г.А. (Протокол 10996).

От ЦЗПЗ са изпратили официално запитване до здравното министерство с искане на информация за причините за спрените доставки.

„Предупредихме МЗ, че спрените доставки не само нарушават правата на болните, но пряко застрашават живота и здравето им”, уточнява организацията.   

„И.В.Д. ни съобщава за липса на оксалиплатина в диспансера в Русе. Лекарството е изписано с протокол 1670 и до този момент няма получен отговор от министерството. По случая също е изпратено официално запитване до ведомството”, посочва още Центърът за защита правата в здравеопазването.

Коментари