Публикация

Кои храни повишават хемоглобина

Кои храни повишават хемоглобина

Хемоглобинът е от съществена важност за състоянието на човешкия организъм. Основната му функция е да пренася кислород, и когато нивата му са понижени, това може да доведе до здравословни проблеми, един от най-сериозните, от които е анемия.

 

Умора, чувство за слабост, косопад, сърцебиене, световъртеж, главоболие, а понякога и депресия са симптоми, които подсказват за ниски нива на хемоглобина в кръвта.

За да бъде регулиран понякога е достатъчно една малка промяна или добавка в храненето. Известна е ползата от консумацията на продукти, богати на желязо, на червено месото, черендроб и яйца. Но според специалистите не бива да пренебрегваме и някои други продукти. Кои са те:

Червено цвекло

При хора, страдащи от ниски нива на хемоглобин и анемия е препоръчително цвеклото да стане неизменна част от менюто - във вид на сок или витаминозна салата. То има и доказани антиракови свойства,  полезно и за редица други проблеми - укрепва паметта, бори безсънието, използва се за детоксикация на организма, стабилизира имунната система,  преодолява стомашно-чревните неразположения, като е изключително полезно при запек. 

дренки за хемоглобин

Дренки

Пресните плодове на дряна са признати за едно от най-ефективните средства, повишаващо хемоглобина.

Зелена елда

Нарича се още „жива“, защото не е подлагана на термична обработка. Зелената елда е отличен източник на желязо.

хранене срещу анемия

Нар

Сокът от нар подобрява съотношението между триглицеридите и „добрия“ HDL холестерол. В допълнение, учени установиха, че половин чаша сок от нар и три фурми на ден пазят от инфаркт и инсулт. Смята се, защитните свойства на плода се дължат на антиоксидантите, които той съдържа.

Конопено семе

То вече има славата на суперхрана. Конопеното семе е богато на белтъчини, в които се съдържат всички незаменими аминокиселини. То няма наркотично действие. От него се приготвя лечебното конопено масло. Редовната употреба на конопено семе не само повишава хемоглобина, а и предотвратява появата на онкологични заболявания.

сушена коприва

Сушена коприва

Растението се справя много добре с пречистването на кръвта и повишаването на хемоглобина. Специалистите препоръчват сушената коприва да се пие стрита на прах по една чаена лъжичка с вода, но да не се залива с гореща вода.

Перга или познат още като пчелен хляб

Това е същинската храна на пчелите. Пергата повишава имунитета, ускорява процеса на обновяване на кръвта и подобрява обмяната на веществата. За повишаване на хемоглобина учените препоръчват да се консумират 2-3 парченца два пъти на ден.

 

Коментари