Публикация

Агресия в Спешна помощ - Петрич

Агресия в Спешна помощ - Петрич

Отново агресия над медик. Този път случаят е от Петрич.

Сигналът за инцидента е подаден около 16:00 часа на 21 октомври

информират от полицията в Благоевград.


Служителка на Спешната помощ е съобщила, че при оказване на медицинска помощ на пациент придружителят я е ударил с ръка по рамото.


След незабавни действия от страна на полицейските служители е

задържан 32-годишен мъж от Петрич

За случая е уведомена Районната прокуратура. Образувано е досъдебно производство.

 

От Българския лекарски съюз осъдиха поредния случай на агресия над медик и изразиха безпрекословната си подкрепа към служителката на Спешна помощ - Петрич.

Случилото се е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание, изтъкват от съсловната организация.

БЛС приветства бързите действия на компетентните органи и ще настоява законовият инструментариум да бъде приложен с цялата му строгост.


Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си.

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения

защото там не е мястото за саморазправа и насилие, категорични са от лекарския съюз.


Според организацията стъпка в тази посока е предстоящото подписване на съвместно Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между БЛС, МЗ и Прокуратурата с цел защита на медицинските лица на работното им място.

Коментари