Публикация

Проф. Кантарджиев: Идеалното време за ваксиниране срещу грип е сега

Проф. Кантарджиев: Идеалното време за ваксиниране срещу грип е сега

В Сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обясни, че последните дни на октомври са точният момент за поставяне на противогрипна ваксина. Тази година СЗО е забавило с един месец становището си за точните щамове на грипа, които ще върлуват за сезон есен-зима 2019/2020. 

От определянето на щамовете зависи доколко ще е ефективна ваксината, дали ще действа

поясни националният консултант и допълни, че

в България за първи път Здравната каса и Министерството на здравеопазването дават едни средства за това 10% от хората, които са на възраст над 65 години да бъдат ваксинирани, което е много добра стъпка.


Проф. Кантарджиев изрази надежда тази година да има двойно увеличение на ваксинираните, което би било един много добър показател. Ваксината срещу грип не е панацея, тя не предпазва на 100 процента, но е една много добра стъпка в превенциата срещу грипните вируси. Щамовете тази година са "Канзас", "Бризбейн", "Колорадо" и "Пукет".

Според него още в началото на другата седмица личните лекари ще разполагат с ваксините и ще започнат имунизациите на желаещите.

проф. Кантарджиев бнт

 

Ваксините са вече в аптеките и всеки, който иска да си закупи, може да го направи, уточни директорът на  Националния център по заразни и паразитни болести и допълни, че

тази година се предлага четиривалентна ваксина

Два от щамовете са група А - H1(Бризбейн) и H3(Канзас) и два са група Б - щамове Колорадо и Пукет.

 

 

Източник на информацията: Интервю на проф. Кантарджиев за БНТ

По текста работи: Албена Димитрова

 

 

Коментари