Публикация

Във Виенския център за микрохирургия към WPK успешно възстановават ампутирани и увредени крайници

Във Виенския център за микрохирургия към WPK успешно възстановават ампутирани и увредени крайници

Никола Динев

София – Виена - София

 

Микрохирургията на крайниците е една от областите на медицината, която е върнала към активен живот хиляди пациенти. Без намесата на висококвалифицираните хирурзи, работещи с най-прецизна съвременна техника, много болни с вродени аномалии на крайниците или претърпели различни травми и инциденти биха останали с тежки двигателни дефицити, със зависимост от чужда помощ и със силно влошено качество на живот.

 

Един от водещите световни центрове за микрохирургия на крайниците е Millesi към частната австрийска болница Wiener Privatklinik (WPK). Екип на CredoWeb се срещна с проф. Робър Шмидхамер от Виена, който от 2013 г. е ръководител на специализирания център за хирургия на периферните нерви във WPK.

В центърa работят сертифицирани хирурзи, които успешно оперират и възстановяват в максимална степен генетично деформирани крайници

както и пациенти след травматични увреждания. Извършват и присаждане на тъкани при децата.

 

Проф. Шмидхамер представи пред екипа ни свой интересен случай от 2003 г. за пациент, на когото при инцидент влак му отрязва и двата крака. Благодарение на три екипа от Millesi център под негово ръководство, на пациента са реимплантирани успешно и двата крайника. Само 8 месеца по-късно той се връща на работа и чувствителността в краката му е възстановена. Лекарите, решавайки да проверят за подобни публикувани случаи за реимплантация, установяват, че такива към този момент са само 6 и то всичките са на деца.

 

Вярно е, че през последното десетилетие има и огромен напредък в протезирането, но нима може да се сравни каквото и да е техническо изобретение със собствен крак или ръка?

 

„Проблемът при протезите е, че няма никаква чувствителност и пациентите изпитват огромни затруднения да ходят по неравни повърхности, и дори в тревни площи“, казва проф. Шмидхамер.

 

Ето защо, при възможност за реимплантация, това е по-правилният избор. Има обаче един много по-важен фактор и той е психологическият: Всяка вечер, когато си лягат, хората с протези се налага да ги свалят. Това доста често депресира пациента, осъзнавайки, че е инвалид.

Съвсем друг е резултатът при реимплатнация

Доброто качество на живот при тези пациенти се дължи най-вече на пълното възстановяване на нервите. Така те контролират тялото си и усещат нормалните дразнители – топло, студено, болка.

 

Това, че центърът по микрохирургия е в рамките на голяма болница като WPK, позволява комплексна диагностика и лечение и адекватна реакция във всякаква очаквана или неочаквана ситуация, казва д-р Шмидхамер.

Коментари