Публикация

Елена Иванова за трима лекари, минали школата на човечността

Елена Иванова за трима лекари, минали школата на човечността

Елена Иванова е чаровна дама с 35-годишен стаж като учителка. Преди време обаче започнала да изпитва притеснителни симптоми. Била отпаднала, нямала сили, виждала замрежено, била замаяна, а и ходела нестабилно. Решила да се обърне към специалист. Посетила офталмолога д-р Владимир Баков в ДКЦ „Света София – Люлин“, който по време на обстойния преглед се усъмнил, че зрителните й изменения могат да имат и други първоизточници. Затова д-р Баков насочил Елена Иванова към невролог.

д-р Владимир Баков
д-р Владимир Баков

 

Д-р Баков се отнесе изключително внимателно и отговорно към проблема ми, използва цялата налична апаратура, за да установи причината за нарушеното ми зрение ми. Отнесе се с мен по-добре, отколкото с родна майка! Благодаря на родителите му, че са го отгледали! Той намира усмивка и топла дума за всеки, независимо колко пациента чакат пред кабинета му. Той е толкова добър и слънчев човек!,

вълнува се Елена Иванова, докато разказва.

Така посещава по препоръка на д-р Баков кабинета на д-р Диян Димитров в МБАЛ „Света София“ за по-сериозни изследвания. Опитният невролог назначава лечение, от което Елена Иванова е изключително доволна. За да е сигурен, че проблемът ще бъде разгледан от всички страни и окончателно успешно решен, д-р Диян Димитров насочва Елена Иванова за преглед и при УНГ специалист.

д-р Диян Димитров
д-р Диян Димитров

 

 

Така посетила кабинета и на д-р Данута Михова. Тя също й направила силно впечатление –

изключителен специалист, навлязла е толкова навътре в материята, толкова е компетентна, просто съм удивена!.

А след положените грижи от тримата лекари Елена Иванова сега вече се чувства добре.

 д-р Данута Михова
 д-р Данута Михова

 

 

Държи да уточни обаче, че това не е лично нейно, а е колективно мнение –

всички пациенти излизат от кабинетите на двата диагностично-консултативни центъра на МБАЛ „Света София“ с думи на възхищение и благодарност, но аз реших да дойда и лично да благодаря, че тук работят прекрасни специалисти!

и благородната жена споделя:

Вместо аз да ги моля, те ми предлагаха прегледи и изследвания, само и само да ми решат проблема. Преди да отида, се опасявах, че заради възрастта ми няма да ми обърнат внимание… А те те карат да се замислиш как да им благодариш, с подхода и синовната си грижа ти изчерпват думите

Пациентката разказва още, че е ползвала здравни услуги и в друга  държава и затова смята, че има база за сравнение. Живяла е около 7 години в Испания и твърди, че в България здравеопазването и отношението на лекарите е много различно. Иска да каже на всички българи, които отиват в чужбина, защото е модерно, а не от нужда, да се вгледат в българските лекари, които отдават живота си в грижата за нас. Трябва да се радваме на хората, твърди Елена Иванова, да им създадем уют, желание и стимул за работа, защото в чужбина дават пари, но не дават човещина, сърдечна топлота, обноски.

Специалистите ни трябва да работят и да се усъвършенстват тук,

според нея, а като няма оценка, няма и стимул. Българинът трябва да се отърве от сивото си мислене, да се радваме на това, което имаме и тогава да се борим за това, което нямаме.

Един философ е казал: Бог е дал на човека две колена, едното да може да го подгъне за благодарност пред лекаря, а другото пред учителя. На тези две професии сме задължени, днес нито можеш да се родиш, нито да умреш без лекар. Човешкият живот е ценен, но тогава, когато всички се ценим един друг,

споделя благодарната пациентка.

Тя вярва в новото поколение, че младите ще видят кое в нашата действителност не е хубаво и ще го променят. Че не трябва да правим на другите това, което не искаме на нас да направят. И ако го вземем като девиз, ще дойде и напредъкът. А един специалист, ако не е човечен, специалността му е без значение.

„Всички лекари в МБАЛ „Света София“ са минали школата на човечността“, възкликна на тръгване Елена Иванова.

 

 

Източник

Коментари