Публикация

Проф. Иво Петров с приз Дигитален лекар на 2019 г.

Проф. Иво Петров с приз Дигитален лекар на 2019 г.

Наградата е за активната му роля на инициатор и модератор на едни от най-успешните виртуални медицински събития за годината

 

Световнопризнатият инвазивен кардиолог и новатор проф. Иво Петров спечели приза Дигитално активен лекар на 2019 г.

 

Наградата бе присъдена

за активната му роля като инициатор и модератор на едни от най-успешните виртуални медицински събития в CredoWeb.

Дискусията Хирургично и ендоваскуларно лечение на аортата събра 574 участници  - кардиолози и кардиохирурзи, анестезиолози, специалисти по образна диагностика, общопрактикуващи лекари.

„Лечението на аортните заболявания е предизвикателство, тъй като естествената еволюция на тези заболявания е свързана с много голяма морбидност и смъртност. Така че колаборацията на колеги от различни специалности е изключително важна“, заяви проф. Петров.

Според него

такива сериозни виртуални форуми стават двигатели за развитие на модерните методики  и допринасят за това институциите да обръщат по-голямо внимание

и да стимулират колаборация между отделните специалности, което дава шанс за достъп на по-голяма част от пациентите.

 

Втората дискусия Оптимално лечение на пациентите с аортна клапна патология протече при изключителен интерес с участието на близо 600 кардиолози, кардиохирурзи, общопрактикуващи лекари, анестезиолози и специалисти по образна диагностика, включително и на специалисти от чужбина. Проф. Петров успя да мобилизира експертния потенциал на едни от най-изтъкнатите специалисти в Аджибадем Сити Клиник - д-р Асен Келчев, проф. Найденка Златарева и д-р Ясен Гецов, които се включиха като комодератори и предложиха различни гледни точки към проблема. В центъра на дебата бяха отворената хирургия като златен стандарт при пациенти с нисък риск и тенденцията към клапносъхраняващи операции, предимствата и показанията за минииинвазивни оперативни методики – министернотомия и странична торакотомия, катетърно имплатиране на аортната клапа (TAVI), ролята  на ехокардиографията при избора на клапноаортна интервенция  и постпроцедурното проследяване. Проф. Петров лансира идеята, че

няма „златна“ методика и провокира участниците в дискусията да преценяват кой конкретен пациент за коя конкретна методика е подходящ,

а не да се действа според предпочитанието на болния или съобразно някакви общи критерии.

Предстои и трета дискусия приз ноември в на тема: "Интервенционално лечечение на мозъчен инсулт". 

 

В CredoWeb проф. Петров създаде и обучителен курс  Endovascular Forum. Той спечели признанието на най-много колеги в кампанията на CredoWeb  ЛЕКАРЯТ, КОЙТО МЕ ВДЪХНОВЯВА и бе обявен за най-вдъхновяващ сред гилдията на кардиолозите.

 

 

Проф. Петров е национален консултант по кардиология и инвазивна кардиология, ръководител на Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити Клиник Съдречно-съдов център. Автор е на над 100 научни публикации в български и чуждестранни издания. Член е на УС на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти, както и на Българското дружество по интервенционална кардиология, Латиноамериканска асоциация на интервенционалните кардиолози, Аржентинското дружество на инвазивните кардиолози и на Испанската асоциация по кардиология. Прокарал е път на десетки методи и техники за безкръвно лечение  на сърдечно-съдови заболявания. Пионер в инвазивната кардиология, въвежда за първи път у нас едни от най-модерните и авангардни техники за ендоваскуларно лечение на сърдечни заболявания. Прави първата безкръвна имплантация на MItraClip при митрална инсуфициенция, първото у нас каротидно стентиране, първата супраселективна тромболиза при исхемичен мозъчен инсулт и БТЕ, имплантира за първи път у нас стентграфт при дисекация на аортата, въвежда транскатетърно имплантиране на аортна клапа (TAVI) и много други.

 

Наградата му ще бъде връчена официално по време на V BEC&ISES endovascular Academy 2019 в присъствието на изтъкнати експерти от областта на интервенционалната медицина от над 15 страни в Европа.

 

CredoWeb връчва наградата Дигитален лекар на годината за трети път. Досегашните носители на приза са д-р Магдалена Баймакова и проф. Петър Петров.

Коментари

Анонимен
26 окт 2019 20:54

кога ще се префаснирате да работите и вертебрални артерии  със резербируеми стендове ако въобще се прави това 

Анонимен
26 окт 2019 20:55

кога ще се префасонирате да работите и вертебрални артерии със резербируеми стендове ако въобще се прави това