Публикация

Пациенти настояват за национална диабетна програма

Пациенти настояват за национална диабетна програма

Да се създаде спешно Национална програма за борба с диабета и тя да се изпълнява от всички български правителства дългосрочно. За това настояват няколко пациентски организации - Българска асоциация „Диабет“, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, сдружение „Диабетни грижи“, „Култура без граници“, „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

 

В отворено писмо до отговорните институции организациите изтъкват, че програмата трябва да обхваща целия спектър на ефективната профилактика, съвременното лечение по утвърдени европейски стандарти, обучението, контрола и самоконтрола на заболяването, както и своевременното откриване, проследяване, превенция и лечение на всички усложнения на диабета.

8,4% от хората у нас живеят със захарен диабет

Очакванията са до 2040 г. с тази диагноза да бъде всеки десети българин.

 

Сдруженията изтъкват, че в редица страни (САЩ, Индия и Финландия), внедрили национални диабетни програми, честотата на заболяването е намаляла с 55 до 58%.

 

И припомнят, че захарният диабет е хронично социално значимо заболяване, свързано с развитието на множество прогресиращи усложнения - слепота, хронична бъбречна недостатъчност, водеща до хемодиализа, съдови увреждания - исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчносъдова болест, инсулт.

 

Пациентските сдружения призовават за

ефективно използване на данните от Националния диабетен регистър

при взимането на всички управленски решения, както и при финансиране на лечението и самоконтрола на заболяването и неговите усложнения.

 

Текста на писмото може да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

Pismo institucii ot SNC-DIABET - s podpisi.pdf

Коментари

Подкрепям  тази инициатива и предложение.  Нужни  са  такива  центрове  за обучение, по  отношение  на  ЗД ,навсякъде  в  страната .