Публикация

Преяждането променя способността за отслабване

Шведски учени са установили, че кратките периоди на прекаляване с вредни храни могат да увредят способността за поддържане на нормално тегло за години напред.


Преяждането с висококалорични продукти има дълготраен ефект върху формата на тялото и начините, по които се съхраняват мазнините.

С течение на времето излишните килограми, натрупани през тези периоди, могат да бъдат премахнати, но функциите на тялото вече са променени.

В изследването, публикувано в Nutrition and Metabolism, са участвали 18 доброволци, които е трябвало да спрат да спортуват и да увеличат дневната си консумация на калории за 4 седмици с около 70%.

Преяждането довело до натрупване на килограми, повечето от които били премахнати след 6 месеца, но след около година участниците имали повече мастни натрупвания в сравнение с контролната група. Разликите били още по-големи след две и половина години, допълват учените.

Те твърдят, че дори ограничени отрязъци от време, прекарани в мързелуване и тъпчене с храна, могат да променят човешката физиология до степен, в която все по-трудно става отслабването.

Коментари