Публикация

Как хомеопатията може да ни помогне при безпокойство и страх от зъболекар

Как хомеопатията може да ни помогне при безпокойство и страх от зъболекар

   Страхът и тревожността от посещение при зъболекаря са добре познати на много хора. Те могат да преминат в паника и дори в дентална фобия.

  Степента на тревожност може да достигне много висока степен, особено когато пациентът посещава за пръв път зъболекаря. Това е често срещан феномен.

  Хомеопатичните лекарствени средства могат да ни помогнат на първо време, докато се създаде климат на доверие между лекаря и пациента.

 

Често използвани хомеопатични лекарствени средства:

 

  1. Aconitum napellus Пациентът е спокоен на стола и изведнъж изпада в паника при вида на инструмента. Иска да прекрати процедурата.Това е съпроводено със сърцебиене, вълнение. Дават се 5 гранули с разреждане 15CH. Следващия път може да приеме още в чакалнята.
  2. Gelsemium доста често се изписва. Пациентът трепери, чувства слабост, в прострация е. Той е с усещането "Бих искал, но не мога". Дават се 3 пъти по 5 гр.
  3. Ignatia Пациентът е емоционален, с променливо настроение. Усеща "топка" в гърлото или корема. Чувства се отпаднал и въздиша. Приемат се по 5 гранули 15 CH 5 дни преди всяко посещение и 10 гранули еднократно преди да се седне на стоматологичния стол.
  4. Moschus Същите признаци като при Игнация, но много по изявени. Може пациентът да има и краткотрайна загуба на съзнание. Приемат се 5 гранули по 15CH сутрин.
  5. Argentum nitricum  При пациенти, които често се притесняват дори за дреболии, с разнообразни и многобройни страхове. Пациентът е нервен преди посещение и в очакване. Винаги преди посещение е подранил от страх да не закъснее. Страхува се, възбуден е, трепери, има световъртеж, но се различават от Gelsemium, който има желание да избяга или да отиде до тоалетната.
  6. Chamomilla Често се изписва при деца със свръхчувствителност към болка. Те са капризни, зле настроени, раздразнителни, ядосани. Приемат се 5 гранули по 15 CH сутрин и 5 гранули преди посещение, ако не е достатъчен ефектът се дава разреждане 30CH.
  7. Nux vomica при пациенти, които са работохолици. Обикновено те са нервни, нетърпеливи, раздразнителни. Дават се по 5 гранули 9 CH 4 дни преди посещение.
  8. Stramonium При много силен страх до ужас от зъболекарската машинка, често съпровождан с кошмари преди посещението. По 5 гранули 15 CH сутрин и 5 гранули преди посещение, ако не е достатъчен ефектът се дава разреждане 30CH.

 

   

   Източник: www.hsf-france.com                                   Д-р Ружа Салмон

                                                                       лекар по дентална медицина, клиничен хомеопат

Коментари