Публикация

Болница „Тракия" започна кампания срещу тютюнопушенето сред здравните работници

Болница „Тракия" започна кампания срещу тютюнопушенето сред здравните работници

Нови изследвания сочат, че тютюнопушенето в България се превръща в епидемия с много опасни размери. По брой пушачи сред възрастните българите са сред челните страни в света, а сред младите хора България е сред първите 3 страни в света по тютюнопушене, като долната възрастова граница сред пушачите у нас е едва 13-14 години.


Здравните работници не правят изключение от тази статистика, въпреки че са най-добре запознати с последствията върху здравето от употребата на тютюневи изделия, посочва епидемиологът и главнен инфекционист на Болница „Тракия" д-р Валентина Цанева. Вече близо година тя провежда изследване сред работещите медицински служители в Болница „Тракия". Резултатите сочат, че в някои отделения над 60% от работещите пушат. Добрата новина е, че има и отделения, в които няма нито един пушач или само един човек от персонала пуши. Такива са отделенията по неонатология и по ендокринология. В отделението по Съдова хирургия нито един лекар не пуши и дават добър личен пример на тези от колегите си, които все още са пристрастени към вредния навик. Не са малко лекарите от Болница „Тракия", които не пушат вече от години, въпреки пристрастяването си към тютюна преди това.


В редица болнични заведения в развитите страни съществуват политики за ограничаване на тютюнопушенето и Болница „Тракия" се присъединява към тях. Част от медиците пушачи в здравното заведение са заявили, че имат намерение да откажат цигарите, или че правят опити да ги ограничат.


За да помогне на своите служители да откажат цигарите, ръководството на Болница „Тракия" организира на 30 октомври ден за борба с тютюнопушенето.

Тогава в сградата на Болница „Тракия" Парк ще бъде изнесен Кабинетът за отказ от тютюнопушене на РЗИ, с възможност за изследване с апарат за въглероден моноксид и карбокси хемоглобин в издишания въздух. Чрез изследването пушачите ясно виждат какви поражения върху дишането им са нанесли цигарите.

 

Организаторите вярват, че по този начин ще им помогнат да вземат правилното решение за спиране на тютюнопушенето. От апарата ще могат да се възползват и граждани, които желаят да проверят последствията, които тютюнопушенето е оставило върху белите им дробове.


Опитът с провеждането на подобни кампании в европейските страни показва, че те винаги дават резултат.

„Дори само няколко пушачи да се откажат, това ще бъде добър резултат, защото здравните ползи за всички са доказани", категорична е д-р Цанева.

                                           

д-р Валентина Господинова Цанева
д-р Валентина Господинова Цанева

Коментари