Публикация

Д-р Валентина Цанева: България остава на едно от последните места в Европа по брой ваксинирани срещу грип хора

Д-р Валентина Цанева: България остава на едно от последните места в Европа по брой ваксинирани срещу грип хора

Д-р Валентина Цанева, д.м. е болничен епидемиолог и консултант по инфекциозни болести в Болница „Тракия", главен асистент и преподавател в Катедра "Хигиена, Епидемиология и Инфекциозни болести" в Тракийски университет Стара Загора

 

- Д-р Цанева, ако човек веднъж се е ваксинирал срещу грип предишната година и отново се появят щамовете със същите имена, може ли да разчита, че миналогодишната ваксина ще го защити?
- Ако старата ваксина можеше да осигури протекция, нямаше да има всяка година нова ваксина с нови ваксинални щамове. Целогодишно се осъществява надзор и изследване на циркулиращите щамове между хора, животни и птици. Във ваксината се включват тези щамове, които е най-вероятно да бъдат причинители на поредната грипна епидемия.


Да, има повторения на някои от щамовете, но има и различия.
Когато се направи една противогрипна ваксина, имунитетът, предизвикан от нейното поставяне, се изчерпва в рамките на 6 месеца. Дори да има остатъчен имунитет, за съжаление той не е достатъчно надежден и ваксината трябва да се изработи отново, съобразена с препоръките от осъществения актуален надзор.


Всички искаме да си направим една ваксинация и тя да действа цял живот, но при прогивогрипните ваксини това няма как да се случи. Причината е, че грипният вирус е много изменчив и генетично неустойчив. При него съществуват два типа антигенни промени, които протичат непрекъснато. Няма как от едната за другата година причинителят на заболяването на остане един и същ, дори името на щама да е същото, защото все нещо в антигенната му структура е променено.

 

- Кои са новите щамове, които се очаква да ни атакуват през предстоящите студени месеци?
- За грип тип „А" това са „Бризбейн" и „Канзас", а за тип „Б" са „Колорадо" и „Пукет". В България от миналата година се предлагат четиривалентни ваксини, които включват тези 4 щама. Има и тривалентни ваксини, но в България се прилагат четиривалентните, които са с по-широк обхват.

 

- Миналата година обаче се оказа, че на пазара няма достатъчно ваксини и много българи, които искаха да се ваксинират, не успяха да го направят. Тази година ще се появи ли подобен проблем?
- Противогрипната ваксина не е от задължителния имунизационен календар. Производителите и вносителите са частни фирми, които се съобразяват най-вече с търсенето на даден продукт. България обаче остава на последно място сред страните в Европа по броя на хората, които си поставят противогрипна ваксина. Едва между 2 и 4 процента от населението на България го прави. Има слаба тенденция този процент да се увеличава, но сме далече от първенците в това отношение. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ваксиналното покритие за грипна инфекция в страните на Европейския съюз варират от 2 до 72%, (средно 47%).Страните с най-висок ваксинален обхват са Великобритания, Португалия и Испания. България се нарежда сред страните с най-нисък ваксинален обхват, редом с Румъния, Латвия и Естония.


При снабдяването с ваксини за отделните страни се следят тези данни и се предвиждат количества, съответни на ваксиналния обхват от предходните госини. Имам информация от едната фирма, която предлага ваксини в България, че са заявени всичко около 75 000 дози, които не са никак много като бройка за цяла България, като се има предвид, че това е по-малко количество в сравнение с миналата година. Затова, хората, които държат да се ваксинират, не трябва да чакат последния момент, а да го направят най-късно до края на октомври. Това е най-добрия срок за поставяне на грипната ваксина. Тя трябва да се приеме, когато човек е здрав, когато все още няма циркулация на вируси и болни хора около него. Организмът му трябва да получи възможност да създаде стабилен имунитет на спокойствие за поне 2 седмици от деня на имунизацията. Когато дойде пикът на епидемията през декември, януари, февруари или март, той да има добър имунитет срещу заболяването.


- Възможно ли е човек да се разболее от грип, след като се е имунизирал?
- Възможно е, но вероятността е значително по-малка. Освен това, дори заразяването да се случи, грипът протича много по-леко, с по-леки или без никакви усложнения. Никой не може да гарантира 100 процента протекция срещу изменчивия грипен вирус.

 

- Доколко грипният вирус е смъртоносен? И по-смъртоносен ли е станал днес, изменяйки се през годините, отколкото преди 20 години?
- Грипният вирус винаги дава някаква смъртност. По данни на Центъра за профилактика и контрол върху заболяванията средно 40 000 жители на Стария континент всяка година губят живота си заради грипна инфекция. В пъти повече са тежките случаи и хоспитализации.


Не може да кажем, че в последните години смъртността от грипните епидемии е по-голяма, защото трябва да отчетем и напредъка на медицината в борбата с тази инфекция. Имаме все по-ефективни противовирусни средства, които имат чудесен ефект, особено ако се приложат още в ранната фаза на грипната инфекция.


Ако говорим за смъртност, в историята има описани пандемии, които възникват тогава, когато човечеството се сблъска със съвършено нов и непознат вид на грипния вирус. Изменчивата му природа понякога може да роди напълно нов щам, срещу който човек няма изграден никакъв имунитет. Това се е случило, например, през 1918 година, когато се появава така наречения „испански грип" по време на Първата световна война. Той взема милиони жертви - регистрирани са между 50 и 100 млн смъртни случаи, което представлява 3-4% от населението на земята по това време и прави тази пандемия една от най-смъртоносните инфекции, с които се е сблъскало човечеството. Една от последните пандемии беше по времето на така наречения „птичи грип", когато и в света, и в България бяха регистрирани повишени нива на смъртност. В такава ситуация бързо трябва да се открие противовирусно средство.

 

- Как да разпознаем ефективните противовирусни лекарства от тези, които са повече хранителни добавки?
- Има класически противогрипни препарати - т.нар. инхибитори на невраминидазата, утвърдени през последните няколко години, които са с изразено противовирусно действие, като Тамифлу, Реленца и други. Останалите действат преди всичко на симптомите като температура, кашлица. Приложени в първите 48 часа, сериозните противовирусни препарати директно променят курса на инфекцията и имат много добра ефективност. Те обаче се купуват от аптеката само с рецепта и предписание от лекар, който е преценил, че заболяването се дължи на вирусна инфекция.

 

- Кои са най-уязвимите групи хора?
- Най-уязвими са възрастните хора, особено страдащите от хронични заболявания. Затова в България от тази година личните лекари получават дози противогрипни ваксини. Те са предназначени за безплатна имунизация на рисковите пациенти на възраст над 65 години с хронични, сърдечни, белодробни заболявания и диабет. От ефективността на провеждането на тази кампания до голяма степен зависи с каква статистика ще приключи грипната епидемия по отношение на тежките случаи и смъртността.


Трябва да се знае, че броят на осигурените за тази кампания ваксини също е съобразена с броя на хората, които са склонни да се ваксинират на базата на подадените статистически данни. Затова е възможно на места да се появат повече желаещи да се ваксинират, отколкото са наличностите, особено поради факта, че дозите се осигуряват безплатно.

 

- Колко струва една такава ваксина, ако решим да си я закупим свободно?
- Обикновено около 20 лева. Хората могат да ги намерят и в аптечната мрежа. Някои аптеки приемат поръчки за доставка, ако ги нямат в наличност.


Много е важно ваксинирането да стане масова практика сред здравните работници в България. В редица Европейски страни, като Белгия, Великобритания и Франция, ваксината се прилага с добро покритие сред здравните работници от много години. Защото, ако едно медицинско лице се разболее, то вече може да разпространи инфекцията сред хората, с които контактува. У нас е направена първата крачка - осигурени са безплатни ваксини за възрастните хора. Да се надяваме, че постепенно тази кампания ще разшири обхвата си, а медицинските лица ще имат все повече лично убеждение, че трябва да се ваксинират срещу грип.

Коментари