Публикация

Лечението на полипи в носа вече по-ефективно с нови методи

Лечението на полипи в носа вече по-ефективно с нови методи

Споделям интервю, което дадох по повод мое участие като лектор в срещата дискусия „Иновациите в името на нашето здраве“, който в. "Марица" и "Хермес медия" организираха в хотел „Рамада Принцес Тримонциум“ на 3 октомври 2019 г.

На форума представих възможностите на ендоскопския метод при лечение на хронични възпалителни и алергични заболявания на носа и синусите, както и за кои пациенти е подходящ. 

 

 

-  Д-р Митев, какво е новото при диагностиката на УНГ заболявания?

- През последните години носната ендоскопия се налага като златен стандарт за изследване и диагностика на заболявания, които се лекуват от УНГ специалисти. Методът е щадящ, свързан е с по-малка травма за пациентите, по-ранно откриване на проблемите и по-ефективно лечение на полипи, хронични възпаления и алергични състояния. Ендоскопите представляват много тънки цилиндрични тръби с камера и източник на светлина на върха. Биват основно два типа - флексибилни и ригидни. Флексибилните могат да се огъват и чрез тях, освен носната кухина, могат да се огледат всички отдели на дихателни пътища.

 

- Какви са предимствата им пред старите методи?

- При класическите методи на изследване на носа и гърлото могат да се визуализират само началните отдели на органите и структурите в тях. При ендоскопското изследване се оглежда пълният обем, като освен структурата може да се оцени и функцията на органите. При носна ендоскопия може да се огледа носната кухина, от ноздрите до най-горната част на гърлото. Виждат се носните конхи, отворите на синусите, носният септум, както и отворите на Евстахиевите тръби. По време на изследването пациентът е в пълно съзнание и може да наблюдава находката от изследването на монитор. Така е по-лесно да се обясни на пациента има ли проблем и в какво се изразява той, а това определено подобрява комуникацията между лекар и пациент. Помага и за правилния избор на лечение.

 

- Успявате ли така да идентифицирате по-рано пациентите, които се нуждаят от лечение?

- Да, това определено е така. За провеждането на ендоскопско изследване на носа обикновено няма специфична подготовка. На пациента се поставят тампони с отбъбващо носната лигавица лекарство за няколко минути преди прегледа. Изследването може да се извърши при деца и при възрастни. Възможността да се огледат изцяло ораните улеснява поставянето на точна и навременна диагноза и скъсява времето за лечение и възстановяване. Онкологичните заболявания на УНГ органите, предвид това, че се развиват в естествени кухини, често се откриват чак при напредване на процеса, когато възможностите за съхраняване на органите е ограничена. 

 

- Може ли ендоскопията да се използва и за лечение?

- Разбира се. Освен диагностичен способ ендоскопията е и лечебен метод. Става дума за Функционалната ендоназална синус хирургия (FESS). При нея чрез достъп през носа се достига до структурите в носа и околоносните синуси. Възможен е достъп до основата на черепа, а през сфеноидалния синус и до хипофизната жлеза. Възможностите при лечението на възпалителни, хронични алергични и онкологични заболявания са големи. Ендоназалната ендоскопска хирургия е най-често използваният метод при лечение на носна полипоза понастоящем. Пациентите с хроничен риносинуит със или без носна полипоза, при които медикаментозното лечение не дава резултат, имат шанс да се отърват от затрудненото носно дишане, главоболието и тежестта в главата посредством ендоназалната хирургия. При нея няма разрези по кожата, не остават белези и възстановяването е много бързо. В допълнение към подобреното носно дишане обикновено се подобрява и обонянието. Пациентите с астма след подобряване на носното дишане имат по-малко пристъпи и се нуждаят по-рядко от прием на медикаменти. Положителното на ендоназалната хирургия е и възможността да се отстранят само болестно променените участъци от лигавицата, като се запазва нейната цялост и функционалност и се възстановява дренажът на околоносните синуси.

Коментари