Публикация

Хиперкинетично разстройство

Хиперкинетично разстройство

През 1902 год. Still описва група деца, чието поведение се характеризира с дефицит във „волевата инхибиция” (Still, 1902). Те са „агресивни, избухливи, необуздани, невнимателни, импулсивни и свръхактивни”. Във фамилната им анамнеза има данни за алкохолизъм, криминално поведение и депресия. Според неговите разбирания това се дължи на „нарушения в моралния контрол” и е следствие на неврологични фактори.

Работата на Douglas и други автори водят до промяната на наименованието на заболяването в DSM III: Разстройство на вниманието със или без хиперактивност. Важен момент е не само промяната в наименованието, но и факта, че Хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието не се оценява просто като поведенческа реакция в детството, a като заболяване засягащо сериозно когнитивните възможности и развитието на пациента и имащо специфични симптоми разделени в три клъстера (нарушение на активното внимание, хиперактивност и импулсивност).

 

Вижте цялата презентация от доц. Петър Петров от МУ-Варна в приикачения файл:

Прикачени файлове

Doc. Petrov Hyperkinetic disorders.pdf

Коментари

Здравейте, дали можете да ме ориентирате към какъв специалист да се обърна?! Прочитайки Клиниката, имам усещането че моя син има това заболяване. Благодаря Ви предварително!