Публикация

Защо боли коляното - най-често срещаните причини

Защо боли коляното - най-често срещаните причини

Много хора, дори в млада възраст, се оплакват от болки в коляното. Коляното е впечатляващ пример за анатомична сложност със своите стави. От една страна, то позволява сложни движения на въртене, преобръщане и плъзгане, а от друга страна, трябва да издържа на огромни натоварвания всеки ден. Това го прави особено уязвимо за нараняване. Има много и различни причини, които водят до болка в коленете. Ето кои са най-често срещаните: 

1. Гонартроза (износване на колянната става)

Една от най-честите причини за болки в коляното е износването на колянната става. Хрущялът постепенно се разрушава, в крайна сметка краищата на костта започват да се трият. Лечението е оперативно.

2. Артрит, възпаление 

Коляното може да се възпали и тогава боли. Възможно е микроби да навлязат в ставната капсула или пък имунната система погрешно атакува собствените стави (ревматоиден артрит). Лечение има след прецизна диагноза при ревматолог.

3. Коляно на бегач (синдром на Tractus iliotibialis)

Среща се предимно при спортно активни хора, като лечението е пауза от натоварване за два до три месеца. Проблемът тук е, че сухожилието, което минава по външната част на бедрото до пищяла, се трие по костите на колянната става. 

4. Коляно на скачач (синдром на пателарното сухожилие)

При скачане коляното се натоварва особено много. Често това се случва в някои спортове. Възпалява се пателарното сухожилие (пателата е капачката). Болката може да се появи не само след тренировка, но и по-късно. 

5. Бурсит

болки в коляното

Бурсите са околоставни торбички, които са пълни със синовиална течност. Честото коленичене, например ако е свързано с работата, увеличава риска от такъв тип болки в коленете. Помагат охлаждащи компреси, обезболяващи и противовъзпалителни лекарства.

6. Псевдоподагра

За псевдоподагра се говори, когато в ставния хрущял се отлагат калциеви кристали. Често не може да се разбере, защо това се случва. Типичните симптоми като внезапна болка и подуване, се появяват чак когато отложените кристали са унищожили хрущяла. 

7. Хондропатия на капачката

На задната повърхност на коляното се намира хрущял, който може да бъде увреден от постоянно претоварване. Когато промените в хрущяла напреднат до такава степен, че намиращата се отдолу кост бива засегната, се появява болка в коляното. 

8. Киста на Бейкър

Кистата на Бейкър е пълна с течност образувания, разположено в подколенната ямка. Може да доведе до възпаление и дразнене на колянната става. Лечението е с медикаменти и хирургично.

9. Остеонекроза в коляното (болест на Албек)

Ако бедрената кост не се кръвоснабдява адекватно поради някакво заболяване, части от костта могат да измират. Това води до силна болка при движение, но също и в покой. 

10. Скъсан менискус

скъсан менискус

Менискусите са особено уязвими, ако се получи внезапно усукване или пък спрете рязко по време на спорт. Характерно за това нараняване са острата болка и подуването на колянната става. По правило се оперира.

11. Разкъсване на кръстни връзки

Това е едно от най-често срещаните наранявания на коляното – обикновено причинено от някое неудачно и рязко движение на коляното. При самото скъсване на връзката се чува силно изпращяване. 

12. Разтягане на сухожилие на коляното

Разтягането на сухожилието на коляното е стъпка в посока на неговото накъсване и разкъсване. Може да бъде засегнато вътрешното, но и външното сухожилие на коляното. 

13. Плоскостъпие и промени в стъпалата

Тази възможна причина често се неглижира като възможна причина за болки в коленете, но на практика е често срещана. Всеки дисбаланс в анатомията на стъпалото води до повишено натоварване на някои кости и ставни връзки. Така че ако не се открива функционално изменение в костите на коляното чрез образна диагностика, помолете ортопеда да прецени и дали не страдате от някакви проблеми със свода на стъпалата.

 

Източник: bolenzdrav.com

Коментари