Публикация

Първо неинжекционно лекарство срещу хипогликемия в ЕС

Първо неинжекционно лекарство срещу хипогликемия в ЕС

Комитетът за хуманни лекарства ( CHMP ) на Eвропейската агенция по лекарствата препоръча да се даде разрешение за употреба в ЕС на Baqsimi (глюкагон), което е първото неинжекционно лекарство срещу тежка хипогликемия (ниски нива на кръвна захар). Досегашните медикаменти с подобно действие са с инжекционна форма. Baqsimi може да се прилага на диабетици, чиято диагноза е от 4 или повече години. Компанията, която кандидатства за разршението, е Eli Lilly Nederland B.V.

 

Тежката хипогликемия е сериозно остро усложнение на диабета. Тя възниква, когато нивото на захарта в кръвта спадне до ниво, при което пациентът става объркан или изпада в безсъзнание. Нуждае от помощта на други хора, за да получи лекарство. Без контрамерки тежката хипогликемия може да доведе до сериозни последици, включително припадъци, кома, неблагоприятни сърдечно-съдови резултати и дори смърт.

 

Глюкагонът повишава нивата на кръвната захар в организма, като стимулира черния дроб да освободи съхраняваната глюкоза в кръвта. Той има обратен ефект на инсулина, който понижава нивата на кръвната захар.

 

Понастоящем инжекционният глюкагон е единствената възможност за лечение на изключително ниски нива на кръвна захар извън лечебните заведения. Употребата му често изисква обучение, тъй като трябва да се подготви на няколко етапа, преди да може да се приложи на пациента чрез подкожна или мускулна инжекция. Новото лекарство ще улесни всекидневието на хора с диабет, които имат хипогликемични кризи.

 

Новото лекарство се предлага в дозатор за еднократна употреба, който е готов за употреба и може да се прилага през носа. Не е необходимо човек да вдишва или да диша дълбоко след като се даде дозата, което позволява успешен прием на медикамента дори при пациенти в безсъзнание.

 

В прикачения по-долу файл може да видите съобщението на Eвропейската агенция по лекарствата на английски език.

Прикачени файлове

first-non-injectable-treatment-severe-low-blood-sugar-levels_en.pdf

Коментари

Спрей за нос е, не е таблетна форма.

Благодаря за уточнението, корекцията е нанесена.