Публикация

Лекари от Болница „Тракия" отказват цигарите в името на здравето и добрия пример

Лекари от Болница „Тракия" отказват цигарите в името на здравето и добрия пример

Над 70 медицински служители в Болница „Тракия" и граждани пожелаха да си направят тест как употребата на цигари и тютюневи изделия се е отразила върху здравословното им състояние. Тестът беше извършван с помощта на мобилен апарат на Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене към РЗИ-Стара Загора. Апаратът измерва концентрацията на въглероден монооксид и карбокси хемоглобин в издишания въздух. „Това са само 2 от 4000-те съставки на цигарения дим, които се отделят при горенето на тютюна. Поне 80 от тях предизвикват сериозна заболеваемост сред пушачите", посочи психологът Галина Тодорова от РЗИ, която проведе тестовете.

Когато апаратът засече в издишания въздух определено количество от посочените вещества, дисплеят му светва в червено. Непушачите виждат зелен цвят на дисплея. Апаратът измерва три степени на риск за здравето на пушача - нисък, умерен и висок.

 

Инициативата за кампанията е на главния епидемиолог и инфекционист в Болница „Тракия", д-р  Валентина Цанева. Целта е да се намали тютюнопушенето сред нейните колеги - лекари, медицински сестри и помощен персонал. Статистиката от провеждането на подобни кампании показва, че те имат реален ефект и стимулират много от пушачите да вземат окончателно решение за спиране на цигарите.

 

Анкетно изследване сред болничния персонал показва, че пушачите в някои отделения достигат до 60%. За щастие има и не малко отделения, в които пушещите са рядкост или такива изобщо няма. Изцяло от непушачи работят в отделенията по Ендокринология и Неонатология на Болница „Тракия". Единици са пушачите в Педиатрично отделение, където сред лекарите такива почти няма. Нито един лекар от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия" не употребява цигари или тютюневи изделия, като в това чисто влиза и главната сестра на отделението Галина Тодорова. Вероятно затова съдовите хирурзи бяха сред най-активните по време на кампанията. Началникът на отделението, доц.д-р Димитър Петков е отказал цигарите преди няколко години. „Бях тежък пушач, въпреки че като лекар отлично знам какви са пораженията върху човешкото тяло, белите дробове, а и сам виждам при операции какво се отлага в съдовете при тютюнопушене. Всеки може да спре цигарите, също както направих аз и съм изключително доволен от това мое решение, защото се чувствам отлично", каза доц. д-р Петков, който прие да бъде лице на кампанията.

 

Ефектът от спирането на цигарите е изненадващо бърз - за година-две организмът успява да се прочисти от натрупаните вредни вещества, допълни Галина Димитрова, която можете да потърсите за психологическа консултация всеки делничен ден на тел.0882442999 или на Националната линия за отказ от тютюнопушене 070010323.

Като част от кампанията доброволци от Болница „Тракия" направиха уборка на изхвърлените фасове около пейките, на които обичайно почиват пациенти и напълниха половин чувал. „Това още веднъж показва колко недисциплиниран е българският пациент, който не спира цигарите, дори когато има здравословен проблем", коментира д-р Цанева.

 

Пушенето в България се е превърнало в истинска епидемия - според статистиката страната ни е сред челните страни в Европа по тютюнопушене и в първата тройка на страните с най-много пушачи сред младежите, като възрастовата граница у нас е паднала на 13-14 години.

Коментари