Публикация

Д-р Елена Горанова: Прекалено почистване и антибиотик забавят лечението на отворената рана при диабетно стъпало

Д-р Елена Горанова: Прекалено почистване и антибиотик забавят лечението на отворената рана при диабетно стъпало

Раните изискват комбинирана локална и медикаментозна терапия, твърди специалистът по съдова хирургия

 

Д-р Горанова, какви мерки  трябва да вземе пациентът с диабетно стъпало, за да не допусне рана?

 

Трябва да се внимава още в най-ранните прояви на диабетното стъпало, когато 4-5 г. след началото на диабетното заболяване започват да се проявяват неврологичните симптоми. Обикновено това са тръпнене в крака или парене, тръпнене и парене последователно. След още няколко години се намалява сетивността на крака -  изчезва чувството за болка, за пробождане или някаква травма. Честа е и следната ситуация -  човек има чувство на изтръпване, болки. Решават да си направи компреси, но тъй като тяхното усещане е доста притъпено, има риск да се травмират със самите компреси и да си причинят изгаряне от първа степен. Това е входното отверстие. Имаме пациенти, които слагат лук, вестници и след това отгоре найлони и спят така цяла нощ. На другия ден идват и казват: „Докторе, виж, имам рана”.

много диабетици занемаряват краката си

 

Другият проблем е, че много диабетици занемаряват краката си. А те изискват грижи – също като ръцете и лицето. Всеки ден трябва да се измиват, да се оглеждат и ако е необходимо, да се намажат с крем, да се носят топли и удобни обувки и меки чорапи. В практиката си съм срещала  пациенти овчари, които не знаят, че имат диабет и  невропатично стъпало. Идват изведнъж с доста с посинял крак или пък с направо с рана  и казват: „Докторе, както ходих, видях че съм без обувка. Цървулите ми студени и аз не съм усетил, че са паднали”. До такава степен е променена сетивността. Добрата профилактика е перфектна хигиена на стъпалото и на краката, да няма никакви ранички, одрасквания, охлузвания и много удобни обувки. Понякога раните се получават от неудобни обувки.

Уж, стар мазол, а като погледнем,  отдолу си работи рана

Тъй като костната система се променя, получава се леко плоскостъпие, травмират се кокалчетата под третия пръст на стъпалото. Това е мястото, откъдето в началото има нещо като мазол, а всъщност под мазола има рана.

подход при налична рана

 

Какъв е най-добрият подход, когато диабетикът вече има рана?

Ако вече има отворена рана, диабетикът трябва редовно да се консултира със своя личен лекар и ендокринолог.  Ангажимент на ендокринолога е да го праща на консултация с хирург, съдов хирург и невролог. Тъй като диабетът е едно много коварно заболяване, то засяга периферната нервна система и всички органи – бъбреци, сърце, очи, ръце, крака и артериите на крайниците. Като съдов хирург, ще обърна внимание върху артериалната патология. Диабетът и периферната артериална болест са заболявания, които вървят ръка за ръка. Има ли някой периферна болест, първо го питаме има ли диабет. Има ли някой диабет, веднага проверяваме пулсациите на стъпалата на краката. Непременно трябва да се проверяват ежегодно. Понякога има симптоматика, която е подобна на клаудикация, т.е. пациентът не може да извървява повече от 50-200 метра. Това е сериозен симптом, че има запушване на артериите. А запушени артерии са равносилни на рани.

 

Добрата профилактика, навременното лечение дават възможност за едно адекватно лекуване или избягване на раните. Артериалната помощ се изразява в това да се пият съдоразширяващи лекарства, ако това не помогне се правят снимки, ангеографии. Вече има много модерни начини и средства за балонна дилатация, поставяне на стентове в артериите и др. Само малко подпомагане понякога е достатъчно, за да се избегнат усложненията.

Имах  пациентка, която една година ходи на различни лекари, докато най-накрая й казаха, че трябва да се ампутира крака. Ужасена, жената дойде при мен, като последна инстанция. Имаше много гореми рани и на стъпалото, и пръстите, на половината на подбедрицата.Направихме само дилатация на задколянната артерия. След 6 месеца стъпалото вече е в процес на зарастване и пациентката вече започва да прави физиотерапия и гимнастика, което ще доведе до нейното пълно възстановяване. Има и обратно развитие, само че хората трябва да се обърнат към специалистите навреме. Това е много важно. Често не достигат талони, хората не могат навреме да направят консултация с лекар. Но проучванията доказват, че от появата на първата синина на палеца до адекватното лечение изминават 8 месеца. И това не е само в България. Масово хората се успокояват, че ще им мине от само себе си, че вече не ги боли и  забавят истинските мерки. Още с  първите прояви трябва незабавно да се потърси ендокринолог, съдов хирург, хирург и невролог, за да може човека да получи адекватното лечение.

лечение на диабетно стъпало

Какво представлява самото лечение на раните?

Веднъж появи ли се раната, трябва да се предприеме много стриктно и адекватно лечение. Извън терапията, свързана с пиене на лекарства, локалното лечение на рани е много важно. На първо място раната не трябва да се травмира с много почиствания, много превръзки и хирургични намеси. В самото начало се почистват еднократно от некротичните тъкани, понякога  може и по химичен начин със специални превръзки, като се избягва рязането с нож. След почистване на раната  се прилагат сребърни, алгинатни, пенести превръзки. Различните видове могат да почистят, да съхраняват раната или да подпомагат гранулацията и епитализацията. Трябва да се правят превръзки веднъж на 2-3 дни, и то от специалист.

 

У нас вече много медицински специалисти, сестри и лекари, които разбират от рани и имат изключително  правилно поведение при лечение и превръзка на този вид рани. Освен щадящите превръзки, които трябва да осигуряват влажна, топла и тъмна среда, в която добре да се аерира раната, да не се запарва, трябва да се създадат благоприятни условия за транспортните функции вътре в раната, за да може сама да зарасне. Ако раната се почиства много пъти и прекалено  се травмира с почистването, ние се връщаме стъпка назад и не можем да я излекуваме и да направим правилното лечение.

Недобре лекувани рани винаги крият риск от разширяване и ампутация

Случвало се е да се стигне до ампутация от най-безобидни рани на палеца, защото бързо се разрастват, обхващат цялото стъпало и се стига до ампутация на цялото бедро. Когато това е при млад човек, нещата са още по-драматични, защото дълго време той ще  трябва да се справя в живота с новата ситуация.

Как влияят съпътстващите заболявания при лечението на рани?

Съпътстващите заболявания са много, когато човек има диабет и се е стигнало до диабетното стъпало. Често пъти това са невропатии, очни заболявания, хипертония, сърдечни заболявания. Хората имат чувството, че се товарят с много лекарства, но съпътстващите заболявания изискват едновременно и адекватно да се лекуват наравно с диабета. За диабета е необходима добра диета с активни движения. Много важно е движението. Всеки, който има диабет, трябва да изминава по 5 км дневно. Ако диабетикът и има рана, нужно е още по-интензивно  движение – спортове като вдигане на тежести, плуване или др.

Колко време продължава лечението?

Много дълго.  Зависи, разбира се, от дълбочината, ширината, състоянието на пациента и от състоянието на диабета. Лечението протича в две посоки – медикаментозно лечение на невропатията и аортопатията и  локална терапия.  Двете трябва да вървят паралелно. При лечението с лекарства, трябва да се следи нивото на кръвната захар, да се спазва диета и да има добър физически режим. При локалното третиране поставянето на антибиотични превръзки няма никакъв ефект. Има специални превръзки, които са почистващи, които правят дебридман , но няма нужда да се поставя локално антибиотик. Това е погрешна тактика.

контрол на кръвната захар

Как може да се предотврати появата на нова рана?

Решаваща е вътрешната профилактика – нужен е  много добър контрол на кръвната захар, много активни движения и щадене на чувствителните места на стъпалото. Задължителни са хубави и удобни обувки, със хубави стелки, с топли чорапи. По всяко време трябва да се пази от рана. Появи ли се и най-малкото зачервяване веднага трябва да се вземат мерки, за да не се разшири. Всяка небрежност се плаща скъпо впоследствие.  

 

Коментари

Баща ми е диабетик, с ампутиран крак от гангрена при такава рана. Въпросът ми е : миналата седмица си счупи ръката от падане и беше гипсиран с шина. На контролния преглед се оказа, че от гипса е получил рана /гнойна/. Обработиха го с йодасепт мехлем. Притеснява ме, че до свалянето на гипса има повече от месец и през това време не знам какво ще се случи с раната. Трябва ли да се правят през това време превръзки?

Много правилно, Д-р Горанова, честите превръзки съчетани с хирургична ексцизионна обработка на рани при диабет но стъпало не носят полза, а влошаване, особено ако се подцени съдовия статус при пациента.