Публикация

МУ-София раздаде авторитетни награди за успешни научни разработки (ВИДЕО)

МУ-София раздаде авторитетни награди за успешни научни разработки (ВИДЕО)

Ожесточената конкуренция на тежки, но иновативни проекти на млади учени смая академичната общност и я постави пред трудния избор кого да награди

 

В навечерието на Деня на народните будители, Медицинският университет – София раздаде престижните си награди за научни разработки, финансирани от университета.

 

Цели 17 проекта се включиха в битката за наградния   знак „SIGNUM LAUDIS PRO SCIENTIAE MERITIS”

Призът за най-успешна научна разработка в област „Медицина“ получи проф. Славина Сурчева и колектив в разработка за лечение на фармакорезистената епилепсия.  

Научен труд на кардио-метаболитна тематика на гл. ас. Грета Грозева й спечели отличието в медико-клиничното направление.  

В област фармация, номинираните проекти бяха 12. Спечелилата разработка е изключително сложно фитохимично проучване на доц. Ренета Гевренова от Фармацевтичния факултет на МУ-София.

Специална грамота за най-успешна научна разработка

с конкурсно-проектно финансиране за 2016 -2017 г. в конкурса „Млад изследовател“ зарадва авторът на най-високо оценения проект в област „Медицина“ маг. Биолог Валентина Пейчева. Тя успя да пребори силна конкуренция на други 4 проекта в медико-клиничното направление. Наградата е за иновативната ѝ разработка за използване на микрочипова технология в диагностиката на епилепсията.

Какво казаха от ректорското ръководство – ректорът проф. Виктор Златков, зам.-ректорът проф. Валентина Петкова и зам.-министърът на образованието Деница Сурчева.

 

Как премина награждаването и отзивите, вижте в специално подготвения от CredoWeb разширен репортаж от церемонията, която се състоя в аулата на Българската академия на науките:

 

Критериите за оценка на всеки един от проектите са:

  • научна значимост на получените резултати от проектната разработка;
  • брой на публикации с научните резултати в списания с импакт фактор;
  • словесна оценка и допълнителни критерии по усмотрение на експерти. 

Наградите за най-успешни научни разработки, финансирани от Медицински университет – София са преминали конкурсите „Грант’2016” и „Грант’2017” и конкурсите „Млад изследовател’2016” и „Млад изследовател’2017”. Наградите се раздават от 2004 година, когато е основан и празника на научната дейност на МУ-София.

В изданията досега (без последното) са раздадени 31 престижни отличия в областите медицина, дентална медицина, фармация и медико-социално направление 

В поздравително писмо до МУ-София, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обяви, че наградените проекти са най-добрия пример за усъвършенстване на знанията и любов към изследователската работа. В писмото той посочва, че много кадри на МУ-София развиват успешна научна кариера в БАН, а сътрудничеството между двете институции е донесло не само до безброй значими и успешни проекти, но и до високо международно признание.   

 

Още снимки от събитието: http://www.mu-sofia.bg/vrachvane-nagradi-signuma-laudis/

 

 

Автор на текст и видео:  Милен Кирилов

Коментари