Публикация

Благотворителен коледен концерт със световнопризнати музиканти

Благотворителен коледен концерт със световнопризнати музиканти

Концертът ще се състои в залата на ДНА- Военен клуб на 12 декември 2019г. от 19ч.

Каним Ви на благотворителен концерт на звездните български музиканти- цигуларите проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, акомпанирани на пиано от Зорница Радионова, и клавирното дуо проф Дора и Анастас Славчеви. Събитието е в полза на дарителска кампания “Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, а събраните средства ще бъдат предоставени интегрално за строителството на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на университетската болница “Свети Георги”, град Пловдив.

Цигулковото дуо Станков - Радионов вече 45 години неизменно участва в българския и световен концертен живот. Ангел Станков и Йосиф Радионов са между най-изявените и разностранни български музиканти. Като солисти, камерни изпълнители и концертмайстори на Софийската филхармония, те представят българската музикална култура по света. Свирили са в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур, Куба и др. В богатия им репертоар, освен многобройните класически образци от Вивалди до Шнитке, влизат и редица произведения от изтъкнати български и чужди композитори, съчинени специално за двамата виртуози. Носители са на първа награда и златен медал от Първия международен конкурс и фестивал за камерна музика в Осака, на наградите 100 години Бела Барток, на Златната и Кристалната лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и много други.

 


Проф. Дора Славчева и проф. Анастас Славчев са преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Членове са на асоциациите на клавирните дуа в Япония и Русия. Многократно са участвали в журита на национални и международни конкурси. Утвърдили се като водещо клавирно дуо в България, те печелят международно признание благодарение на успешните си концертни турнета в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Македония, Гърция, Турция, Куба, Русия, САЩ, Япония и др. Дуото представя българската култура на такива забележителни форуми като Фестивал на българската музика – Токио, „Музикални дни в Тюрингия” – Ерфурт, Фестивал на славянската музика – Москва, Първи Балкански фестивал на културата – Анкара и др. С изключително внимание са посрещнати техните концертни изпълнения в рамките на международните музикални фестивали в Пловдив, Варна, София, Палма де Майорка, Бърно, Болоня, Санкт-Петербург и др. Като признание за неговите изключителни художествени постижения, дуото е удостоено с редица български и международни награди – „Кристална лира” на СБМТД, „Кристален знак” на СБК, „Златно перо” на Класик FM, награда „Пловдив” и др.”

В концерта ще вземе участие и младият талантлив цигулар Ренцо Ставрев.
Ренцо е само на 12 години, но вече е носител на много награди от наши и международни конкурси. Възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков“ свири на два музикални инструмента – цигулка и виолончело. Носител е на награди от Международен конкурс „Млади виртуози“, франкофонския фестивал „Златен ключ“, Международен конкурс за инструменталисти, Международен конкурс „Добрин Петков“, Международен интернет конкурс – Белград, Сърбия. Участвал е в майсторските класове на проф. Йосиф Радионов, проф. Гинка Гичкова, проф. Стойка Миланова, проф. Ромен Гариу и проф. Анатоли Кръстев.

 

Билети - на всички каси на EVENTIM в страната (каса пред Община Пловдив) и на сайта Eventim.bg: 

https://www.eventim.bg/bg/bileti/blagotvoritelen-koleden-koncert-plovdiv-boenen-klub-dna-537801/event.html

 

Коментари