Публикация

Кога кашлицата при децата е притеснителна?

Кога кашлицата при децата е притеснителна?

Интервю с д-р Татяна Вековска-Щрегарска, педиатър

 

Д-р Щрегарска, вярно ли е, че децата кашлят по-често от възрастните?

Да, така е наистина. Тяхната дихателна система е недоразвита. Децата често са в колектив, посещават специализирани заведения, кътове, влизат в непрестанен контакт едно с друго. В същото време силно се подценява значението на разходките и спортът на открито сред природата. Дори градският въздух навън, който не е най-чистият, е по-добър от въздуха в помещение, което не е проветрявано от часове.

 

Кашлицата е защитен механизъм, чрез който дихателните пътища се избавят от ненужни секрети, болестотворни микроорганизми, попаднали случайно чужди частици, химични вещества. Тя облекчава дишането и сама по себе си не е заболяване, но може да бъде сигнал за здравословен проблем.

Причините за кашлица при малките са много –

инфекции на горните и/или долните дихателни пътища, астма, алергии, излагане на цигарен дим или мръсен въздух. При възрастните към тези възможни причини се добавят ХОББ, сърдечна недостатъчност, ГЕРБ, белодробен карцином и прием на медикаменти (ACE инхибитори).

Има ли безобидна кашлица?

Има ли безобидна кашлица?

Ако продължи повече от 2-3 дни, със сигурност трябва да се потърси причината, дори да няма други съпътстващи симптоми на заболяване. Всяка продължителна кашлица може да хронифицира, ако не се вземат навреме адекватни мерки.

Какви видове кашлица съществуват? Как да разпознаем кога е от алергия?

В зависимост от това дали се отделят някакви секрети, тя бива суха или влажна (с храчки).

Според начина на протичане се дели на:

  • пристъпна (при астма);
  • периодична (при хронични болести);
  • постоянна (при бронхит, туберкулоза).

Алергична кашлица се появява в момента, в който алерген попадне на лигавицата на гърлото. Понякога продължава само няколко дни, в други случаи – и месеци. Обикновено пристъпите са рано сутрин или през нощта. Може да е причинена от свръхчувствителност към домашен прах, плесен, полени, домашни любимци и други.

Колко време продължава нормално кашлицата? Кога става хронична?

В зависимост от продължителността на оплакванията се дели на остра, подостра и хронична.

За остра се смята такава, която продължава по-малко от 3 седмици. Тя започва внезапно след вирусна или бактериална инфекция, болки в гърлото и хрема. Подострата трае между 3 и 8 седмици. Свързана е с отзвучаване на възпалителни промени. Хронична продължава по-дълго от 8 седмици (4 седмици при децата). Тя може да се дължи на алергичен ринит, астма и други причини.

трябва ли кашлицата да се потиска

Трябва ли кашлицата да се потиска?

Не, микробите не трябва да се задържат в организма.

Кога задължително трябва да се търси лекарска помощ?

Консултацията с лекар е наложителна, ако:

  • кашлицата продължава повече от седмица;
  • пациентът е със силно затруднено дишане;
  • по лицето и гърлото се появят отоци;
  • забелязва се кръв в храчките.

По какво родителите могат да разпознаят, че нещата отиват към бронхопневмония?

Симптомите зависят много от възрастта на детето и причинителя на пневмонията. Те обичайно включват:

Детето може да се оплаква от болки в гърдите и корема, възможно е устните и върховете на пръстите му да посинеят, да започне да повръща. Налице е понижен тонус и безапетитие.

 

Важно е да се знае, че когато пневмонията се дължи на  бактериална инфекция, се развива по-бързо. Телесната температура внезапно се повишава, дишането силно се учестява. Ако пневмонията е вследствие на вирусна инфекция, се развива постепенно, симптомите не са така силно изявени. Характеризира се с хрипове.

Какво може да се направи в домашни условия преди посещението при педиатър за облекчаване на кашлицата?

Какво може да се направи в домашни условия преди посещението при педиатър за облекчаване на кашлицата?

В помещенията, където е детето, не трябва да се пуши, добре е редовно да се проветрява, въздухът да бъде влажен. На детето е препоръчително да се предложат билкови чайове с мед (положително повлияват билки като женско биле, сладник, евкалиптово масло, свещен босилек, куркума).

Кои са най-честите грешки, които допускат родителите, когато децата им са болни?

Това, което най-често виждам в моята практика е:

  •  прибягване до самолечение;
  • неадекватна и несвоевременна терапия;
  • неспазване на часовете за прием на медикаменти;
  • неизпълняване на цялата рецепта, предписана от педиатъра;
  • даването на свръхдози антипиретици;
  • прекомерно обличане на детето;
  • четене и спазване на съвети от непроверени източници.

 облекчаване на кашлицата?

Има ли особености при лечението на бебешката кашлица?

Кашлицата при бебета и деца е 12 вида. Важно е да се определи какво точно я причинява, за да се назначи правилната терапия.

Възможна ли е превенция? Как да се избегнат усложненията?

Превенцията е най-вече навременното лечение - детето да се води на педиатър при първи симптоми, да не се изчаква. При децата всяка инфекция, здравословен проблем може много бързо да ескалира! Препоръчвам разходки сред природата, подходящо хранене с много прясна храна и малко захар. В сезона на вирусите не водете децата на места, където големи групи хора се събират в затворени помещения. Там вероятността да прихванат инфекция е по-голяма, отколкото на открито, тъй като вирусите се предават основно по въздушно-капков път.

 

Още при първите симптоми на кашлица аз лично препоръчвам на моите пациенти билковия сироп Ен-Ти-Тус. Той повлиява много добре както суха, така и влажна кашлица. Имам отлични отзиви от пациенти с атипичен бронхит заради съставките, който имат лек антихистаминов ефект.

 

Ентитус сироп за кашлица
Ентитус е билков сироп при суха и влажна кашлица. Търсете в аптеките.

 

Този сироп намалява дразненето в гърлото и пресипналия глас, успокоява лигавица на гърлото и облекчава симптомите при дразнене на дихателните пътища при алергични състояния.

 

Ен-Ти-Тус е уникална комбинация от 7 подбрани билки. Има приятен вкус, подходящ е за деца над 1 година и възрастни.

Коментари