Публикация

Безплатни урологични прегледи за мъже

Безплатни урологични прегледи за мъже

 По данни на Националния раков регистър за 2015 г. простатният карцином заема второ място сред всички онкологични заболявания при мъжете.

През целия месец ноември, под надслов MOVEMBER, в Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги” се организират безплатни профилактични прегледи за мъже. Целта е ранно откриване и лечение на заболявания на простатната жлеза и тестисите.

 

Прегледите ще се извършват от 1 до 30 ноември след 13:30 ч. в Клиниката по урология, която се намира на 9-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе” №66 – База 2 на УМБАЛ „Свети Георги”. Всички желаещи трябва да се запишат предварително на тел. 032 602 782 от 10:00 до 12:00 ч.

 

Заболяванията на мъжката полова система дълго време са били пренебрегвани, подценявани както от самите мъже, така и от обществото и здравните системи, за разлика от множеството скринингови програми за заболявания при жените.

Според статистиката болестите, които са предмет на кампанията през месец ноември, заемат водещо място в структурата на онкологичната заболеваемост. По данни на Националния раков регистър за 2015 г. простатният карцином заема второ място сред всички онкологични заболявания при мъжете и е на първо място при мъжете над 75-годишна възраст. Туморите на тестисите, макар относително редки, заемат челната първа позиция от всички злокачествени новообразувания при мъжете във възрастта от 15 до 44 години.

 

Откриването на пациентите, които са в начални стадии на развитие на заболяванията, осигурява възможност за излекуване, висока преживяемост, липса на ракова болка и други специфични усложнения, смятат уролозите от УМБАЛ „Свети Георги”.

Коментари