Публикация

Грейпфрутът може да се използва за лечение на диабет

Консумацията на грейпфрути може да помогне в лечението и контролирането на диабета, твърдят учени от университета в Йерусалим.


Антиоксидантът нарингенин, който придава горчивия вкус на плода, наподобява ефекта на две съществуващи лекарства, предназначени за лечение на диабет тип 2.

Веществото повишава чувствителността на организма към инсулина, както и подпомага поддържането на здравословно тегло, което е жизненоважно за лечението на заболяването.

След хранене кръвта се насища със захари, което принуждава черния дроб да произвежда и складира мастни киселини или липиди. Антиоксидантът обаче помага на организма да изгаря, а не да трупа мазнините.

Така грейпфрутите действат като намаляващи липидите медикаменти.

Авторите на проучването, публикувано в PLoS One, обаче предупреждават, че не трябва да се прекалява с консумирането на грейпфрути, тъй като изследванията са все още на ранен етап. 

Коментари