Публикация

Противовирусен препарат спира грипа в първите два дни

Противовирусен препарат спира грипа в първите два дни

Всяка година в началото на есенно-зимния сезон специалистите предупреждават, че предпазни мерки трябва да бъдат взети, преди да е настъпил пикът на заболяването. Грипът обикновено започва през ноември, като върховата му точка традиционно се очаква през януари.

 

Тази година прогнозата е, че ще ни разболяват четири грипни щама - "Канзас", "Бризбейн", "Колорадо" и "Пукет". Два са група А - H1 (Бризбейн) и H3 (Канзас) и два са група Б - щамове "Колорадо" и "Пукет". 

 

Когато вирусът е от група Б, той набира скорост по-бавно, броят на болните нараства по-бавно и съответно епидемията отшумява по-бавно. Тези щамове по-слабо се поддават на лечение с известните портивогрипни препарати. При грипните вируси от група А, т.е. тип H1, нещата стоят по-различно - епидемията се разраства бързо, броят на болните се увеличава лавинообразно, но и бързо отшумява. При тях повлияването от противовирусни препарати е много добро.

 

Потърсихме доц. Александър Вълков, специалист по УНГ от Плевен, за съвети относно порфилактиката и лечението на грип:

Доц. Вълков, кой и как може да се зарази от грип?

Вирусът на грипа се предава по въздушно-капков път и поразява дихателната система на човека. Ако заразеният няма защитни антитела в кръвта си и имунитетът му е отслабен, то тогава опасността да се разболее е много голяма. Сериозен е рискът и от усложнения, от тежко протичане на инфекцията. Коварното е, че вирусите на грипа мутират всяка година и затова имунитетът от преболедуване в предишна година не пази през тази зима.

 

Затворените помещения благоприятстват разпространението на заразата, затова местата, на които се струпват много хора са най-рискови. Това са обществените сгради, търговските центрове, училища и детски градини, градски транспорт, учреждения. Инфекцията може да бъде предадена при разговор, допир, чрез заразени повърхности. Новите данни сочат, че при определени обстоятелства грипният вирус може да оцелее до две денонощия върху повърхностите.   

симптоми на грип

Как да различим симптомите на грипа от тези на друг вирус или настинка?

Грипът е вирусно заболяване, чиито симптоми идват внезапно – на предишния ден може да сте се чувствали напълно здрави и на сутринта да сте повалени от вируса.

Можете да разберете, че сте болни от грип по следните признаци:

При най-малките грипът е по-труден за идентифициране. Освен описаните обичайни симптоми, при тях често има още гадене, повръщане, коремни болки и диария. Има риск бързо да се стигне до обезводняване.

Кои са най-уязвимите групи и защо?

Кои са най-уязвимите групи и защо?

Най-уязвими са кърмачетата, малките деца, възрастните, бременните жени и хората с хронични заболявания. Грипът при тях протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения като пневмония, бронхит и остри инфекции на горните дихателни пътища. Възможни са и усложнения на централната нервна система, като при по-тежките случаи може да се стигне до мозъчен оток.

 

При кърмачетата високата температура може да доведе до гърч и загуба на съзнание. За бременните жени опасността от усложнения е особено голяма в последните 3 месеца, когато може да доведе до аборт или преждевременно раждане.

Как да се предпазим от грип?

Освен познатите мерки като:

  • спазване на лична хигиена;
  • ограничаване посещението на места, в които има струпване на много хора;
  • носене на предпазна маска, когато в обкръжението ни има болни;
  • прием на витамини и много течности,

подходящи за профилактика са и противогрипните препарати

Подходящи за профилактика са и противогрипните препарати

Например молекулата римантадин хидрохлорид в съчетание с ибупрофен има много добро действие, както за предпазване, така и за лечение. Rimantadine hydrochloride е ефективен срещу различни грипни вируси от тип А, а така също има и антитоксично действие при грип, предизвикан от вируси от тип Б, което го прави изцяло подходящ за настъпващия грипен сезон. Може да се прилага както при възрастни, така и при деца в училищна възраст. Аз препоръчвам препаратите срещу грип на своите пациенти не само по време на активна грипна епидемия, но и като профилактика през есенния сезон.

антивирусни препарати при грип

Кои са симптомите, при които непременно трябва да се потърси лекарска помощ?

Висока температура над 38 градуса, болки в гръдната област, силно изразено главоболие, повръщане и разстройство. Децата и хората, попадащи в рискови групи трябва непременно да се консултират с лекар, който да им предпише правилното лечение.

 

Важно е да се знае, че приемът на противогрипните препарати трябва да започне максимално бързо след първите симптоми – в рамките на 48 часа. Вземането им още в първите два дни бори по-ефективно с инфекцията.

Създава ли се имунитет срещу грип след едно преболедуване?

Да, получава имунитет към грипни вируси от щама, от който човек е боледувал. Имунитетът, разбира се, не е за цял живот, а само за този грипен сезон. Посочихме причината – най-вероятно до следващата зима грипните вируси ще са се променили и придобитата имунна защита няма да е така ефективна.

Коментари

Гугъл транслейт ли я преведе тази статия?Ужасно!Чета ви с интерес,но днес се изложихте много