Публикация

Как да разпознаем и лекуваме невропатичната болка

Как да разпознаем и лекуваме невропатичната болка

Когато усетите болка, тя се дължи на определени химически и електрически сигнали, които се обменят между мястото на нараняване и мозъка. Тези сигнали се пренасят през нервите ви. Невропатичната болка се появява, когато има нараняване или увреждане на нерв или група нерви.
Невропатичната болка се различава от по-често срещаната ноцицептивна болка.
    Невропатичната болка възниква поради възпаление, дразнене или компресия на нервната тъкан.
    Ноцицептивната болка е реакцията на тялото на болезнени стимули, като например разтежение на мускул или счупена кост и не се отнася до нараняване на самия нерв.


Ето няколко насоки, които ще ви помогнат да идентифицирате невропатичната болка и нейните общи методи на лечение:


Как може да възникне невропатична болка в долната част на гърба
Невропатичната болка може да възникне чрез един или повече от следните механизми:

  -  Локална невропатична болка. Когато нервната тъкан прерасне в дегенериран междупрешленен диск, може да се появи локализирана нервна болка или дискогенна болка.
  -  Механична невропатична болка. Когато нервно коренче се притисне, когато излиза от гръбначния стълб (например от херниран диск или тесен костен отвор за нерва), може да възникне болка по продължение на дължината на нерва.
  -  Възпалителна невропатична болка. Когато нервните корени са раздразнени поради химични вещества, които изтичат от херния или дегенерирани дискове, произтичащото от това възпаление и увреждане може да причини болка в нерва.
Механичната и възпалителна невропатична болка обикновено се движи надолу по крака и се нарича радикулна болка (болка, възникваща от нервните корени). Тази болка обикновено се нарича ишиас.
Чести симптоми на невропатична болка в долната част на гърба

Симптомите на невропатичната болка могат да бъдат променливи и непредсказуеми. Също така често се среща едновременно невропатична и ноцицептивна болка в долната част на гърба.

Няколко общи черти на невропатичната болка включват:

   - Остра, пробождаща, стрелкаща и/или болка, подобна на удар, която се излъчва от долната част на гърба в крака
   - Усещане за парене в долната част на гърба и/или краката
   - Усещане за пробождане в гърба и/или краката
   - Изтръпване, слабост и/или тръпнене, обикновено се усещат в краката
Остра, локализирана болка или тъпа болка може да възникне в долната част на гърба в случай на дискогенна болка.


Причини и други симптоми на невропатичната болка в долната част на гърба

Невропатичната болка може да бъде причинена от увреждане на нервите поради възпаление, метаболитни състояния (диабет), инфекции (херпес зостер), травма, токсини и тумори.

Невропатичната болка може да отмине от самосебе си, но тя често става и хронична. Често това е резултат от нараняване или травма, при която се притиска или наранява нерв, като го уврежда след като се оправи. Например, дисковата херния може да се натисне срещу нервно коренче, който да изпраща невропатични сигнали за болка до мозъка. С течение на времето хернията може да спре да компресира нерва, но нервната тъкан може да се повреди и да продължи да изпраща дефективни сигнали за болка до мозъка.


Как да се справим с невропатична болка

При лечение на невропатична болка се препоръчва комбинация от медицински лечения и модифициране на начина на живот, като например да станете активни.

Лечението обикновено включва някаква комбинация от:

   - Самостоятелна грижа - топла и ледена терапия, използвайки правилна стойка и промяна на физическата активност
   - Физикална терапия и упражнения
   - Когнитивно-поведенческа терапия
   - Транскустанна електро нервна стимулация (TENS)
   - Инвазивни процедури, като епидурални стероидни инжекции и стимулация на гръбначния мозък

Медикаментите обикновено са по-малко ефективни за контролиране на невропатичната болка и могат да бъдат по-неефективни, ако болката ви е хронична. Обикновено се използват лекарства, отпускани по лекарско предписание, като трициклични антидепресанти, антиконвулсанти, опиоиди и трамадол. Ацетаминофенът и нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) обикновено се използват за лечение на свързаната ноцицептивна болка, но имат по-малък или никакъв ефект върху невропатичната болка.
Невропатичната болка може да бъде трудна за идентифициране и понякога предизвикателство за лечение. Говорете с Вашия лекар, за да получите правилна диагноза на Вашето състояние. Лекарят може да проведе специфични тестове, да изключи сериозни основни състояния, като тумори, и да състави ефективен план за лечение на вашата невропатична болка.

Коментари