Публикация

Над 12 хил. са болните от паркинсон у нас, искат национална програма

Над 12 хил. са болните от паркинсон у нас, искат национална програма

Броят на болните от паркинсон у нас е между 12 000 и 13 000 души. Над 1200 от тях, или 10%, са в тежък стадий на болестта.
Българското дружество по неврология и сдружение „Национална организация на болните от късен паркинсон“ ще обсъдят възможностите за създаване на Национална програма за контрол над Паркинсоновата болест.

Паркинсонът е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 млн. души в света

Треморът, сковаността в мускулите, забавянето на движенията, промяната в походката, влошеното обоняние са сред първите симптоми на болестта.

 

По време на срещата, която е насрочена за днес, 4 ноември, в УМБАЛНП „Св. Наум“ ще бъдат дискутирани възможностите на съвременната неврология за

контрол над заболяването

както и ролята на Българското дружество по неврология за въвеждане на иновативни и утвърдени методи на лечение за паркинсон у нас. Пациенти ще споделят как се живее с тази диагноза, ще бъде обърнато специално внимание на ролята на близките в грижата и защо е важна добрата връзка с невролога в стремежа за по-добър контрол над това страдание.


Ще участват акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология, директор на УМБАЛНП „Св. Наум“, акад. Лъчезар Трайков, зам.-председател на БДН, Клиника по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“, Антон Константинов, Сдружение „Национална организация на болните от късен паркинсон“. Те ще обявят и инициатива за безплатни прегледи за хора с паркинсон в 7 града през ноември.

Коментари