Публикация

Близо 1200 българи чакат за трансплантация на органи

Близо 1200 българи чакат за трансплантация на органи

Към днешна дата близо 1200 души в България се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 - от жив донор.

Ниският брой на донорите в страната не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант

което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.


Това стана ясно още от думите на здравния министър Кирил Ананиев.


Ръководеното от него ведомство започва

Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията

у нас под мотото „Да! За живот!“. 

 

Активната част на инициативата ще продължи до 5 декември тази година.

Аз и екипът ми приемаме тази кампания като едно от най-значимите неща, върху които работим. Защото донорството е онзи хуманен акт, който по своята същност няма аналог, а трансплантацията е уникалното постижение на медицината, което спасява човешки животи. Тя сбъдва желанието на хиляди нуждаещи се да бъдат сред своите близки и да продължат да живеят пълноценно и достойно

- заяви министърът на официалния старт на кампанията.


„Да увеличим броя на трансплантациите в България е изключително важна мисия, която е крайно време да бъде реализирана в името на всички онези български граждани, за които докато не се появи донор, всяко „днес“ може да бъде последно. Увеличаването броя на донорите у нас би било прекрасно да стане лична кауза за всеки един от нас, защото да знаеш, че краят на земния ти път може да бъде ново начало за някой друг, всъщност осмисля живота и му придава ново значение. И донорството постига именно това – възражда живота, спасявайки хиляди нуждаещи се“, посочи здравният министър.

 

По думите му липсата на органи, не само в България, но и в световен мащаб, е водещ проблем.

Броят на отказите, които получават координаторите по донорство по места от близките на пациенти в мозъчна смърт, расте

Затова в рамките на тази кампания усилията на МЗ са насочени към предоставянето на максимално ясна и подробна информация какво представлява донорството на органи, кога може да се случи то, при какви условия.

 

МЗ стартира Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията


Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта“. Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на инициативата донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg.


Министър Ананиев също така подчерта, че подготовката и съгласуването на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България са на финален етап. Целта на програмата е да се постигне ангажиране на всички лечебни заведения в системата на трансплантационния процес, усъвършенстване механизма за събиране на данни, оценка и анализ на състоянието на донорството, въвеждане и практическо прилагане на програма за оценка и кондициониране на донори и други.


За целите на кампанията социологическа агенция „Алфа рисърч“ подготви специално социологическо проучване. От него става ясно, че

едва 35% от българите биха дали съгласие да са донори

Подробностите вижте в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

1019_AR_Donorstvo_survey.pptx

Коментари