CredoWeb
CredoWeb
Компания

Малини и боровинки за свежа памет

Консумацията на малини, къпини, ягоди и други горски плодове предпазва мозъка от процесите на стареене и загуба на памет, твърдят специалисти.

Боровинките и другите плодчета със семки съдържат много полифеноли - съединения, които помагат на мозъка да извършва важни „поддържащи" функции.

Плодовете с тъмнооранжеви, червени или сини пигменти могат дори да обърнат процеса на загуба на умствени способности. Това показват резултатите от двумесечно лабораторно изследване с плъхове, които получавали много такава храна.

Освен в плодовете, полифеноли има в някои зеленчуци и ядки. Те са с антиоксидантно и противовъзпалително действие, което предпазва от намаляване на умствените способности.

Полифенолите в горските плодове помагат на клетки, наречени микроглии, да почистват токсични протеини, свързани с отслабването на паметта и други симптоми за намаляване на функциите на мозъка.

Учените препоръчват редовната консумация на горски плодове, тъй като те са богат източник на различни полезни вещества.

Мнения