Публикация

С цел икономии пациенти остават без храна в разградската болница

Многопрофилната болница „Свети Иван Рилски” в Разград спря осигуряването на всекидневна храна за повечето си пациенти след намаляването с ¼ на бюджета й за август в сравнение с миналата година.


По едно кисело мляко и три тестени закуски дневно в момента получават туберкулозно болните, психично болните и социално слабите пациенти. На малките пациенти в Детското отделение се осигурява по кофичка кисело мляко на ден, съобщи БНР.

„Спирането на храната в останалите болнични отделения се очаква да донесе около 20 000 лв. икономии”, каза председателят на съвета на директорите на разградската болница д-р Румен Русанов.

„Това е мярка, която позволява през октомври месец (тогава ще бъдат изплатени тези суми) да може в пълен размер да се дадат работните заплати на персонала. Доколкото знам, храната не е калкулирана в стойността на клиничната пътека и реално досега тези суми, които сме харчили за изхранване на пациентите, са, да го кажем, от доходите на персонала”, посочи д-р Русанов.

С цел икономии през целия месец пет отделения в лечебното заведение са затворени и персоналът им е разпуснат в платен отпуск.

„Това са гастроентерологичното, кожното, очното, ушното, физиотерапията с отделението за долекуване, като имаме лекари на разположение. Не е спирала работата на болницата, не само в спешен, но и в планов порядък. От първи септември възстановяваме работата на всички отделения, докато се дадат прогнозните цифри за заплащане по клинични пътеки от министерството”, каза още д-р Русанов.


Коментари