Публикация

Най-добрите чернодробни хирурзи в света оперират на живо по време на форум във ВМА

Най-добрите чернодробни хирурзи в света оперират на живо по време на форум във ВМА

От 13-15 ноември 2019 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе VII-мият международен монотематичен курс за следдипломна квалификация „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”.

Форумът

се осъществява с подкрепата на Българското хирургическо дружество и Българската асоциация на гастроентеролози, хирурзи и онколози, а участие в него ще вземат едни от най-признатите имена в световната хирургия.

Макар и в световен мащаб проблемът с лечението на чернодробните метастази да е решен, в България все още има неяснота, голям брой пациенти се лекуват консервативно и не достигат до единственото радикално лечение – хирургичното.
Целта ни е да покажем мястото на мултидисциплинарния подход при лечението на колоректалните метастази, като насочеността ще бъде в лапароскопското лечение

- поясни професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и директор на курса.

В програмата са включени две операции на живо от операционните зали на клиниката

които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма.


Интервенциите ще бъдат извършени от едни от най-добрите и водещи хирурзи в света – проф. Оливие Собран (Франция) и проф. Ки-Хун Ким (Южна Корея). Това са двамата водещи чернодробни хирурзи, които са в първата петица в световен мащаб по лапароскопска чернодробна хирургия и трансплантология, поясни още проф. Владов.

 

В лекционната част на програмата са включени водещи специалисти от цялата страна, както и редица чуждестранни специалисти – проф. Зоран Милошевич (Сърбия), проф. Иринел Попеску (Румъния) и други.

Коментари