Публикация

Съдът в Сливен разреши неваксинирано дете да посещава детска градина

Съдът в Сливен разреши неваксинирано дете да посещава детска градина

Родители от Сливен осъдиха Регионалната здравна инспекция в града за дискриминация, защото едно от децата им е спряно от детска градина поради липса на задължителните ваксини.


Според родителите детето им е дискриминирано и не е равнопоставено с други деца, които посещават детска градина, но също нямат имунизации заради медицински противопоказания. От здравното министерство съобщиха, че ще обжалват решението на сливенския съд, информира БНТ.

Мотивът на сливенските магистрати

е, че посещението на детска градина е задължително, а родителите имат право да решават дали да ваксинират децата си, или не. Отец Евгений Янакиев, чийто син е лишен от възможността да посещава задължителната предучилищна група, е убеден, че ваксините са опасни. Затова заедно със съпругата си взели решение да не имунизират най-малките две от общо деветте си деца. Той е сигурен, че неговото дете няма как да застраши останалите в детската градина.

Не може деца, които не са ваксинирани, да имат правото да посещават, а моето, което не е ваксинирано, понеже аз съм решил да не бъде ваксинирано, да не посещава. Всъщност в това се състои дискриминацията

- заяви отец Евгений Янакиев, баща на детето, пред националната телевизия.


От детското отделение в сливенската болница са категорични, че

много малко са децата, които са освободени от ваксини по медицински причини

Става въпрос за деца с имунни дефицити, с онкологични заболявания, които са с придобит имунен дефицит в резултат на лечението, става въпрос за деца, които имат тежки неврологични заболявания

- поясни д-р Люба Бъчварова от Отделението по детски болести, МБАЛ „Иван Селимински“ – Сливен.


От здравната инспекция в Сливен са убедени в правилните си действия и припомнят, че преди няколко години в града се разрази епидемия от морбили със смъртни случаи заради неимунизирани деца.

Ваксините са важни. Те са част от грижата на държавата за здравето на хората, така че и РЗИ Сливен и МЗ няма колебания по отношение на важността на ваксините, категорична е д-р Петя Балулова, директор на РЗИ – Сливен.

Решението на съда ще бъде обжалвано от здравната инспекция пред Върховния административен съд.

Коментари

Бойко Бонев
7 ное 2019 14:26

Пълни идиоти. По закон имунизацията също е задължителна.