Публикация

Дни на професиите в медицината в МБАЛ „Надежда“

Дни на професиите в медицината в МБАЛ „Надежда“

Започват „Дните на професиите в медицината“ в болница „Надежда“. Инициативата на Фондация „Майки за донорството“ и на лечебното заведение стартира тази събота, 9 ноември в 10.00ч.

 

Ученици ще посетят операционна зала, където ще научат какви инструменти използват хирурзите, как се обезболяват пациентите и как се проследява състоянието им по време на операция. Следващите им спирки ще са: родилна зала, неонатологично отделение и андрологична лаборатория. Ще научат как протича едно раждане и от какви грижи се нуждаят недоносените бебета, ще видят демонстрация на замразяване с течен азот, ще могат сами да направят хирургичен шеф и да поставят инжекция. Гостите на болницата ще научат кога са създадени първите лекарства, как са изглеждали първите хирургични инструменти и от какво са създадени първите презервативи.

 

Първата група, която ще посети МБАЛ „Надежда“, е от Професионална гимназия „Пейо К. Яворов, гр. Петрич. Целта на инициативата е да запознае ученици от 8-и до 12-ти клас с различните професии в медицината и да им покаже огромните възможности за професионално развитие в тази сфера. По последни данни България изпитва остър недостиг на медицински специалисти. Ако през 1999г. медицинските сестри са били 45 251, то в края на 2018г. те са 30 589. Много от лекарите търсят професионална реализация в чужбина, а голяма част от специалистите, работещи в България, са концентрирани в големите градове.

 

В първото издание на инициативата учениците ще бъдат посрещнати от доц. д-р Георги Григоров – ръководител на отделение „Хирургия“, д-р Ива Сърбянова – анестезиолог, завеждащ отделение „Анестезиология и интензивно лечение“, д-р Анелия Рачева – административен директор на МБАЛ „Надежда“ и акушерката Надежда Стаменова. Инициативата ще продължи през цялата учебна година.

Коментари