Публикация

Безплатен скрининг за хепатит C в УМБАЛ „Александровска“

Безплатен скрининг за хепатит C в УМБАЛ „Александровска“

От 11 ноември УМБАЛ „Александровска“ организира безплатни изследвания за инфекция с вируса на хепатит С при мъже и жени на възраст 18 – 65 г. Скринингът ще продължи до изчерпване на лабораторните реактиви.


Резултатите се получават на място, в деня на вземането на кръвната проба.

Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден в Лабораторно-диагностичния блок

на УМБАЛ „Александровска“ от 10:30 до 14:00 часа, без предварително записване. Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката). За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат консултирани от гастроентеролог

(с направление по НЗОК №3) за уточняване на състоянието им и на терапевтичния подход. Прегледите ще се извършват всеки петък от 9:00 до 13:00 часа в кабинет №11А на партера на ДКБ „Александровска“.

 

По време на консултативния преглед на пациентите ще им бъде правена безплатна еластография (метод за неинвазивна оценка на чернодробна фиброза при пациенти с дифузни чернодробни заболявания). Апаратът за измерване на чернодробна плътност, с който разполага лечебното заведение, е американски, от най-висок клас и позволява в рамките на едно изследване да се оцени състоянието на паренхимните коремни органи, като едновременно с това се оценява тежестта на чернодробното увреждане. Записването за прегледи е на тел. 02/9230 750 и 02/9230 592.

 

Според български проучвания

над 1.5% от населението на страната е инфектирано с вируса на хепатит С

Въпреки провежданата имунопрофилактика у нас и постигнатото понижаване на заболеваемостта, хроничната инфекция с вируса на хепатит С остава сериозен социален и икономически проблем за обществото. В по-голям процент от случаите, инфекцията с този вирус протича безсимптомно, поради което се установява късно и във фаза на напреднало чернодробно увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Ранната диагностика на инфекцията с вируса на хепатит С гарантира ефективно лечение

и предотвратява риска от прогресиране на болестта в чернодробна цироза и чернодробен рак. Хепатит С вече се лекува, като ефектът от терапията е почти 100%-ов, а терапиите са безплатни за всички здравноосигурени пациенти.


Рискът от инфектиране с хепатит С е по-голям при хора, които:

 

  • са над 40-годишна възраст;
  • са получили кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
  • са на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури);
  • са медицинските специалисти;
  • имат татуировка, пиърсинг;
  • употребяват интравенозно наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
  • са били в местата за лишаване от свобода;
  • имат чести необезопасени полови контакти.

Коментари