Публикация

Отбелязваме международния ден на образната диагностика

Отбелязваме международния ден на образната диагностика

На 8 ноември световната медицинска общност отбелязва международния ден на образната диагностика. Тази година инициативата акцентира на спорт и образна диагностика.

Образната диагностика е една от най-прогресивните дисциплини в областта на медицината и

поле на активност по отношение на технологичните и биологични изследвания.

 

В Клиниката по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се извършват високотехнологични диагностични, инвазивни и интервенционални процедури с най-висок клас апаратура. Клиниката е база за обучение на студенти от МУ-Варна по медицина, дентална медицина, рентгенови лаборанти, медицински сестри и акушерки, рехабилитатори и специализанти по образна диагностика от доказани високо квалифицирани специалисти.

 

Международен ден на образната диагностика

 

Инициативата

за честване на международния ден възниква след сключено споразумение между Европейската асоциация по радиология, която е най-голяма научна организация в света, с Американската асоциация по радиология. Двете организации решават да се обяви 8 ноември за международен ден на рентгенологията.

 

На 8 ноември 1895 г. Вилхелм Конрад Рьонтген патентова Х-лъчите, както ги е нарекъл той и създава цялата специалност. Това е специалността, която позволява да се надникне в човешкото тяло без да се уврежда физически, използвайки различни сложни физични принципи.

 

Честит празник!

Коментари