Публикация

Д-р Николов: HPV вече се предава по въздушно-капков път!

Д-р Николов: HPV вече се предава по въздушно-капков път!

"Имах пациентка с рак на шийката на матката, която се оперира, но в последствие разви рак на гърлото. Интересното е, че мъжа й след време го диагностицираха с карцином на простата, предизвикан, в неговия случай, от папилома вирус. Затова говорим за семейна онкогенеза'', сподели известният плевенски УНГ специалист д-р Георги Николов. Той е главен асистент в Клиниката по УНГ към УМБАЛ ''Д-р Георги Странски'' и от години се занимава с диагностика и лечение на карциноми на ларинкса, като по темата има направени редица медицински публикации и научно-изследователски проекти.

 

Д-р Николов, от години се знае, че злоупотребата с твърд алкохол и тютюнопушене са рискови фактори за развитие на рак на гърлото. Какви са най-новите изследвания в тази насока?

-Последните години има разместване на факторите, предизвикващи карцином на ларинкса, като човешкия папилома вирус (HPV) заема една от водещите позиции сред тях. Преди да обясня за човешкия папилома вирус, ще се спра на първите три причини за развитие на рак на гърлото.

 

  • Тютюнопушенето се явява рисков фактор, когато се пушат над 20 цигари на ден. В резултат на това след около 15 години е въможна появата на рак на гърлото. Защо, обаче, цигарите са толкова вредни? В учебниците пише, че в цигария дим се съдържат радиоактивни вещества, в следствие на това, че при изгаряне се развива висока температура и тя предизвиква термоядрена реакция. Това е меко казано смешно. Истината е, че тютюна е едно от растенията, които активно резорбират от почвата радиоактивни вещества и те, естествено, се съдържат в него. Затова в зоните около Чернобил са засети с тютюн с цел пречистване на почвата.
  • Другият фактор, концентрираният алкохол, води до микро увреждания по лигавица. Организмът се опитва да ги запълни с нова тъкан, чрез делене на клетките, и рано или късно може да се появи някоя ''грешна''-малигнена клетка, която да доведе до рак. Да не забравяме, че редовната злоупотреба със силен алкохол отслабва имунитета, защото постоянно се появяват ракови клетки в организма, но при подтиснат имунитет той не се справя с тях.
  • Стигаме до третата причина- гастроезофагиална рефлуксна болест /ГЕРБ/. Стомашната киселина изгаря лигавицата и това е предпоставка за рак.
  • HPV инфекцията не се свързва само с рака на шийката на матката, а и с рака на гърлото. Все пак 80% от заразените с HPV се самоизлекуват. В 20 % се развива доброкачествено заболяване и при една част от хора, при давност 15-20 години, се развива карцином. Първите три фактора имат връзка с HPV, защото както се знае от гинеколозите, ракът на шийката на матката възниква на преходния епител между епитела на влагалището и шийката на матката. Тази зона явно има имунен дефицит и винаги там се появява HPV инфекция. Същото е и в гърлото- в ларинкса има преходен епител на в областта на гласните връзки и короната на епиглотиса, където плоският епител преминава в дихателен-ресничест. В устната кухина ракът се развива на базата на предварителна метаплазия на епитела, а тя се предизвика от тютюна, алкохола и ГЕРБ, както и от неудобни зъбни протези и лоша устна хигиена.

 

Лесно ли разпознават HPV инфекцията УНГ специалистите?

- Мисленето на колегите ми започна да се променя и те все повече обръщат внимание на HPV инфекциите в устната кухина. Преди известно време в САЩ излезе статия със заглавие ''Епидемия от карциноми на орофаринкса. Защо?'' и там като причина номер 1 е посочен HPV. В България нещата се случват малко по-късно, но моите колеги вече започнаха да мислят за HPV и да диагностицират инфекцията. В учебниците пишат много стари неща, а по-лошото е, че има инерция и се приписват отново и отново, като една и съща грешка се повтаря. В тях, например, пише, че когато имаме доброкачествено изменение, каквото е папилома, и то се премахне оперативно, пациентът не трябва да ходи на контролни прегледи и въобще да си живее както досега. Това е една остаряла представа, защото на този пациент трябва да се обърне по-задълбочено внимание, да му се предпишат имуностимулатори и да идва на контролни прегледи поне веднъж на 6 месеца. Друго важно нещо е връзката акушер-гинеколог- УНГ специалист и за пример давам

онкогинеколозите в Плевен, когато оперират някоя жена, много често изпращат при нас мъжа й на преглед, особено ако той има оплаквания.

Задължително е при наличието на дразнеща кашлица, промяна на гласа, раничка на езика или устните, която не зараства и др., да се направи изследване за HPV в устната кухина. Същото важи и за жените, оперирани от рак на шийката на матката- препоръчително е да посетят УНГ специалист, който да ги прегледа за евентуални изменения в устата. Всичко това ме провокира да напиша монография на тема ''Съвременен поглед върху етиологията на ларингиалния карцином'', на който е посветен голяма част от моята клинична практика. Тя ще е насочена както към УНГ специалисти, така към акушер-гинеколози, които искат да разширят полето на знанията си с актуална информация.

 


Кои са съвременните диагностични методи за откриване на HPV инфекция в устната кухина?

-Има няколко изследвания с различна диагностична стойност, които могат да се правят. Едно от тях е PCR на онкогенните щамове. Това е рутинно изследване, чрез което се доказва присъствие на ДНК на папиломния вирус в тумора, но факта, че имаме чужда ДНК в клетката не означава, че този вирус е причината за карцинома. Затова започнахме да изследваме информационна РНК на вируса, която вече показва, че този вирус се копира в карцинома. Това е много важно относно лечението. Аз правя едно друго изследване- имунохистохимия, което директно показва, че този карцином е предизвикан от съответния щам на вируса. Изследването открива метаболити, които показват, че вируса се е намесил в генома на клетката и е предизвикал онкогенезата.

Това изследване е рутинно за патолозите, но в България, мисля, го работим само ние. Не мога да отговоря защо е така, но аз се опитвам да го популяризирам сред останалите колеги. Ние го прилагаме на всеки един пациент, който е опериран от ларенгиален карцином.

 

Може ли с тези изследвания да се установи дали даден пациент с доброкачествено раничка на устата ще развие рак?

-С PCR откриваме кой щам на вируса предизвиква папилома/раничката, а с имунохистохимията мога да кажа дали е започнало развитие на раково заболяване. Преди време изследвахме 20 млади човека с папиломи. При 4-5 от тях имунохистохимията показа начални етапи на онкогенеза, като оперирахме двама от тях вече с рак на ларинкса. С този метод мога да докажа още преди да се е появил рака, че папиломът започва да се изражда злокачествено, което обръща правилата на играта. Важно е, че може да предскаже рака на гърлото с година напред и да се вземат съответните мерки. Да изпреварим рака с една година е шанс, който спасява човешкия живот.


Кое е важно за лечението на рака на гърлото?

-За да излекуваме това заболяване първо правим хирургично отстраняване на тумора, а след това подсилваме имунната система, за да няма рецидив. Важно е да се засили имунитета, защото ние изрязваме само болната тъкан, но вирусът си остава в организма на пациента, т.е. причината не е премахната. Другото са мерките по отношение на членовете на семейството. Искам дебело да подчертая, че

HPV е инфекциозно заболяване, което след като е инфектирало лигавицата на устата, се предава по въздушно-капков път!

Още преди време проф. Кълвачев съобщи, че са изолирали HPV в храчка на пациент с папилом и той е способен да заразява. Ако допреди 7 години се смяташе, че ракът на гърлото не е заразен, сега разбираме, че това не е така. Новите изследвания показват, че когато карцинома на ларинкса е предизвикан от HPV инфекция, има вероятност вируса да се предаде на членове на семейството при неспазване на повишена лична хигиена. Болният трябва да използва лични прибори за хранене, чаша, кърпа и т.н. Това са важни неща, които могат да спасят човешки живот. Имах пациентка с рак на шийката на матката, която се оперира, но в последствие разви рак на гърлото. Интересното е, че мъжа й след време беше диагностициран с карцином на простата, предизвикан, в неговия случай, от папилома вирус. Затова ние казваме, че има семейна онкогенеза. Важно е да се знае, че пълно предпазване няма, защото серотиповете, които причиняват рак на ларинкса постоянно се развиват и се появяват все нови, затова най-добрата профилактика е силния имунитет- добра храна, физическа активност, справяне със стреса и избягване на рисковите фактори.

 

Коментари

С какви средства- медикаменти да стимулираме имунитета

Много интересна и полезна информация! 

Няма официални становища ,но аз смятам че има много голяма връзка между  HPV   и рака на простата.Имах два случая на мъже около 50години ,на които чрез уретрален секерет и PCR реакция доказах наличие На HPV 66 .HPV е с изключително висок контагиозен индекс.Опитът показва ,че е термолабилен и инфраред сауна е препоръчителна при урогенитална локализация

Имах случай на жена с рак на шийката на матката и втори карцином на ларинкса /HPV+/ Съпругът на тази жена почина от рак на простатата

Мария Маринова
17 юни 2020 16:45

Искам да попитам, ако от цервикален секрет /влагалищен/ всичките HPV вируси са отрицателни, това значи ли, че и от слюнка би трябвало да са отрицателни? Благодаря!

Егатти,докъде се докарахме! Така с тези любови-тип "Френска"! :-/